‘Bondgenootschap met VS schadelijk voor Polen’
Foto: AFP

Het bondgenootschap met de Verenigde Staten ‘is niets waard’ en blijft ‘schadelijk voor Polen’. Dat zou de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, de nochtans om zijn Atlantisme bekende Radoslaw Sikorski, gezegd hebben.

Het is het Poolse weekblad Wprost dat met die straffe uitspraken op de proppen komt. Die zouden afkomst zijn uit (illegale) opnames van gesprekken. Het blad lag vorige week met andere opnames aan de oorzaak van een afluisterschandaal en een politieke crisis in Polen.

Volgens die opnames zegt Sikorski, die tot 2006 ook de Britse nationaliteit had, in een gesprek met ex-minister van Financiën Jacek Riostowski: ‘Je weet dat de Pools-Amerikaanse alliantie niets voorstelt. Zij is zelfs schadelijk, want ze geeft Polen een vals gevoel van veiligheid.’

Dat is ‘complete bullshit’, gaat Sikorski in de opname voort. ‘We gaan in conflict met Duitsland, met Rusland en we vinden dat allemaal super, want wij doen de Amerikanen een plezier. Dat is volkomen naïef.’

Wrpost geeft niet aan waar en wanneer het gesprek plaatsvond. De regering in Warschau heeft nog niet gereageerd. Zij wacht tot maandag: het tijdschrift heeft beloofd dan een volledige publicatie van de opnames te geven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in