De Kosovaarse politie heeft zondag in Kosovska Mitrovica, in het noorden van het land, traangas moeten inzetten om gewelddadigheden te verijdelen van een duizendtal woedende Albanezen die protesteerden tegen de oprichting van een ‘barricade van bloemen’.

Met de barricade willen de Kosovaarse Serviërs het verkeer hinderen op een brug over de Ibar-rivier, die het Servische van het Albanese gedeelte van de stad scheidt. De oproerpolitie kreeg steun van KFOR, de Navo-troepenmacht in Kosovo.

De betogers gooiden met stenen naar de ordetroepen. Twee agenten en twee fotografen raakten daarbij licht gewond. Nadat de betoging was ontbonden, staken de Albanezen twee politievoertuigen en twee wagens van Eulex, de EU-missie in Kosovo, in brand.

De manifestatie vond plaats vier dagen nadat de burgemeester van het Servische deel van Kosovska Mitrovica, Goran Rakic, had besloten een uit aarde opgetrokken barricade te vervangen door bakken met dennen. Aldus wou Rakic een ‘vredespark’ oprichten. De ontslagnemende Kosovaarse premier, Hashim Thaci, vond een en ander een ‘gevaarlijk en illegaal spel’ en eiste dat de Serviërs de barricade afbraken.

De oorspronkelijke barricade werd in juli 2011 opgericht, als symbool van de weigering van de Kosovaarse Serviërs om de overheid in Pristina te erkennen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in