EVP en sociaaldemocraten deze week van start met onderhandelingen
Manfred Weber Foto: AFP

De fracties van de Europese Volkspartij en de sociaaldemocraten starten de komende week de eerste onderhandelingen over de vorming van een stabiele coalitie in het Europees Parlement. Dat heeft EVP-fractieleider Manfred Weber zondag meegedeeld. Beide formaties willen het volgens Weber ook eens raken over het voorzitterschap van het Europese halfrond.

‘De komende vijf jaren moet de Europese Unie het juiste kader voor economische groei en jobs bouwen. Daarvoor hebben we nood aan een stabiele meerderheid in het Europees Parlement, die echte resultaten kan afleveren. Volgende week wil de EVP-fractie de eerste gesprekken aanvatten met de sociaaldemocratische groep om de basis te leggen voor zo’n meerderheid’, aldus Weber.

De EVP (221 van de 751 zetels) en de sociaaldemocraten (191 zetels) zijn de twee grootste politieke formaties in Straatsburg. Volgens Weber willen ze de basis leggen voor een werkprogramma voor de Europese Commissie. De EVP-voorman schuift één exclusieve naar voren. Over veranderingen aan het stabiliteitspact, dat de Europese begrotingsnormen bevat, valt niet te praten.

Daarnaast hebben de onderhandelingen volgens Weber ook als doel ‘een akkoord te bereiken over de verkiezing van een toekomstige parlementsvoorzitter, elk voor de helft van de legislatuur’.

Het Europees Parlement kiest zijn voorzitter tijdens de eerste week van juli. De kandidaat moet een absolute meerderheid van de uitgebrachte stemmen vergaren. Het mandaat van de voorzitter duurt twee en een half jaar, de helft van een legislatuur. Doorgaans worden aan het begin van de legislatuur afspraken gemaakt over de twee mandaten. Van onderhandelingen met de liberale ALDE-fractie van oud-premier Guy Verhofstadt is in de mededeling geen sprake.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in