Rode Duivels flikken het weer dankzij invaller Origi
Divock Origi was dé held bij de Rode Duivels. Foto: Photo News
De Rode Duivels hebben na een ultieme versnelling in de laatste minuten met 1-0 gewonnen van Rusland. Divock Origi was de grote held met een doelpunt drie minuten voor tijd. De Belgen kwalificeren zich zo voor de tweede ronde. Als Algerije en Zuid-Korea om 21u gelijkspelen, is België ook meteen groepswinnaar.

WK 2014 en Rode Duivels op Sportwereld.be

Bondscoach Marc Wilmots verraste met zijn basisopstelling. Het slippertje van Jan Vertonghen tegen Algerije kostte hem meteen zijn basisplaats, Thomas Vermaelen kwam de verdediger van Tottenham aflossen. 'Gouden wissels' Marouane Fellaini en Dries Mertens werden voor hun doelpunten tegen de Noord-Afrikanen beloond met een basisplaats door Wilmots.

Vooral de basisplaats van Mertens bleek een goede zet, want de Leuvenaar ging gewoon door op zijn elan en was in de beginfase de meest aanwezige Belg met enkele snedige acties. Zowat alle Belgische prikjes gingen over zijn kant, en de voormalige zaalvoetballer kon zelfs twee keer op doel trappen. Maar evenveel keer zeilde de bal net naast. Inmiddels zorgde Romelu Lukaku in de punt voor een copypaste van de wedstrijd tegen Algerije. Hij lag stevig aan de ketting tegen de Russische beren en kon pas een eerste keer de bal raken in de zestien na welgeteld 37 minuten.

Dan maar kijken naar Vermaelen, die na een sprint langs de lijn naar zijn dij tastte. Nadat hij in de opwarming al neerging, moest de linksback zichtbaar aangedaan deze keer wel plaatsruimen uit de elf. Zo kwam het dat Jan Vertonghen nauwelijks een halfuur nadat hij uit de ploeg gelaten werd, alweer tussen de lijnen stond.

Belgen ontlopen penalty

Rusland leunde achterover en rekende op de counter, wat op het kwartier bijna loonde. Thibaut Courtois ging echter uitstekend plat op de verre trap van Fayzulin en deed datzelfde kunstje nog eens over toen Kanunnikov aan het kanon stond. Die Kanunnikov had België nog veel meer pijn kunnen doen, maar de Rode Duivels mochten niet klagen toen scheidsrechter Brych geen penalty floot nadat Alderweireld in de zestien meer Rus dan bal meehad. 

Op slag van rust kropen de Belgen écht door het oog van de naald. En alweer lag Kanunnikov aan de basis met een knappe voorzet vanop links, waardoor spits Kokorin tussen Kompany en Vertonghen kan koppen. De Rus knikt de bal vanop enkele meters echter nipt naast.

Na een eerste helft die wel te genieten was ging het in de tweede helft van kwaad naar erger. Met de wedstrijd, maar ook met de Rode Duivels. Veel gevoetbald werd er niet meer, lange ballen gestuurd daarentegen des te meer. Na goed vijfenvijftig minuten haalde Wilmots Lukaku van zijn eiland, wat hem op de banbliksems van de Chelsea-spits kwam te staan. Lukaku gooide zich na een welgemeend wegwerpgebaar en de nodige omhaal neer op zijn zitje in de dug-out.

Onwaarschijnlijke Duivelse slotfase

Het spelpeil was schabouwelijk, pass na pass ging aan beide zijden de mist in en de toeschouwers begonnen te fluiten. Bij iedere keer dat een Duivel terugkapte of achteruit speelde, klonk het schrille gefluit door het stadion. De Russen leken de koele sfeer in het legendarische Maracanã helemaal niet erg te vinden en kwamen sporadisch eens piepen met een schot op afstand. 

Het was wachten tot de ultieme slotfase op aandringen van de Belgen. En weer waren het de invallers die het deden voor bondscoach Marc Wilmots: eerst schilderde de goed ingevallen Kevin Mirallas een vrije trap tegen de paal. De vlam sloeg in de pan en dat inspireerde Eden Hazard tot een onwaarschijnlijke Duivelse slotfase. Le petit belge sloeg eensklaps aan het toveren en pakte uit met enkele prachtige dribbels in de vijandelijke zestien. Na een mooie Zidane-beweging zag hij zijn schot eerst nog afwijken op een verdediger.

Plots was de Chelsea-aanvaller helemaal ontketend en twee minuten later stond hij daar opnieuw. Met een schitterende beweging voorbij zijn man, daarna kon hij kiezen welke Duivel hij uitkoos in de zestien. Het werd Divock Origi. De nauwelijks 19-jarige aanvaller joeg de bal hoog tegen de touwen, het sein voor een Belgische vreugde-explosie. In blessuretijd liep diezelfde Hazard op kousenvoeten het hele veld over, maar Kevin Mirallas liet dé kans op de 2-0 liggen door te zwak op doelman Akinfeev te besluiten. Mag het nog verbazen dat Hazard na de wedstrijd tot Man van de Match gekozen werd?

Door deze zege zitten de Rode Duivels zeker in de tweede ronde. Als Algerije en Zuid-Korea om 21u gelijkspelen, is België automatisch groepswinnaar. Donderdag spelen de Rode Duivels hun laatste groepswedstrijd tegen de Zuid-Koreanen.

Opmerkelijk: Divock Origi is de eerste tiener sinds Lionel Messi in 2006 die weet te scoren op een WK.

Belangrijkste fases:

4' Mertens komt goed opzetten voorin. Zijn schot wordt echter afgeblokt op de hakken van een verdediger.

12' Na een goede versnelling kan Fayzulin een eerste keer trappen richting doel. Courtois zit er gepast tussen en werkt in corner. Die levert niets op voor de Russen.

13' De Bruyne steekt het middenveld over en vindt Dries Mertens. Die kiest ervoor om Lukaku aan te spelen, maar die bal komt niet aan. Zelf schieten was hier een betere optie geweest.

19' Mertens krijgt de bal na een goede actie van Fellaini. Van buiten de zestien probeert hij Akinfeev te bedreigen, maar de bal gaat naast de paal buiten. De Duivels nemen duidelijk het initiatief.

21' Kannunikov haalt de achterlijn en zet voor, maar geen enkele Rus tekent present in de zestien meter. Aan de overkant schiet Mertens, opnieuw hij, de bal over het doel van Akinfeev.

26' Alderweireld trapt Kannunikov tegen de grond in de zestien meter. Het stadion houdt even de adem in, maar de scheidsrechter geeft geen krimp. Veel bal had Alderweireld niet mee, zo lijkt uit herhaling.

29' Kanunnikov probeert het nog eens met een lage schuiver vanop afstand. Courtois reageert echter perfect en stop het gevaar.

34' Shatov is iets te egoïstisch en produceert een slap trainingsballetje richting Courtois. Op de linkerflank stond Kanunnikov helemaal vrij.

35' De Bruyne bereikt met een heerlijke lange bal Mertens. Die versnelt en trapt richting doel, maar Akinfeev bokst weg.

43' Het stond zowaar bijna 0-1! Na een goede voorzet van Kanunnikov staat Kokorin zomaar vrij tussen Kompany en Van Buyten. Kokorin kopt echter naast, hier ontsnappen we aan de achterstand!

52' Het Russisch balbezit leidt tot een kans(je). Glushakov trapt een voorzet over de kooi van Courtois. Origi lijkt zich intussen klaar te maken om in te vallen.

58' Na een goede tussenkomst van De Bruyne komen de Belgen er nog eens uit. Hazard passt op Origi, die neergaat in de zestien. Hij schreeuwt om een strafschop, maar daar wil de scheidsrechter niet van weten.

80' De Belgen krijgen niets meer klaar. Nu kan Eschenko vanop rechts al doel schieten, de bal gaat gelukkig een metertje naast.

83' Maracana veert op. Mirallas produceert een lage schuiver, maar de bal spat uiteen op de paal. De beste kans van de wedstrijd voor de Belgen.

85' Hazard krijgt de bal van Mirallas en doet een heerlijke Zidane-beweging. Akinfeev redt de meubelen voor de Russen en werkt in corner. Die levert niets op.

87' Het is zover! Hazard lijkt eindelijk de tovenaar die hij moet zijn voor de Belgen. Hij passt na een goede actie naar Origi, die de bal hard tegen de netten trapt. Wat een ontlading!

92' De Belgen counteren goed na een slimme actie van Hazard. Mirallas trapt echter in de voeten van Akinfeev, hier kon de wedstrijd beslist worden.