Maingain: ‘De uitbreiding van Brussel staat in de sterren geschreven’
Foto: BELGA

De Brusselse regeringsonderhandelingen doen FDF-voorzitter Olivier Maingain niet afzien van zijn politieke principes: op televisiezender RTL herhaalde hij zondag dat hij blijft vasthouden aan de uitbreiding van Brussel en dat hij de aanwezigheid van Brigitte Grouwels met tegenzin moet aanvaarden.

‘Ze is iemand die geen Brusselse gevoeligheid heeft, die eerder de link vormt met Vlaanderen en de belangen van de Vlaamse regering’, zei Maingain over Grouwels. Grouwels is CD&V-minister in de uittredende Brusselse regering en hield in het verleden een gespierd communautair discours.

Dat CD&V en Grouwels nu weer aan tafel zitten, komt volgens Maingain door de bijzondere institutionele kenmerken van het Brusselse Gewest, waar een meerderheid in beide taalgroepen is vereist. ‘Hadden we een echt democratische logica gehad, zonder de verplichting om in elke taalgroep een meerderheid te hebben, dan zou mevrouw Grouwels zonder twijfel nooit in de Brusselse regering zitten’, klonk het.

Maingain is er ook van overtuigd dat de uitbreiding van Brussel vroeg of laat terug op tafel belandt. ‘Ik zeg onvermijdelijke waarheden: de uitbreiding van Brussel staat in de sterren geschreven, want het is een sociaaleconomische noodzaak.’

Het FDF onderhandelt samen met CD&V, Open VLD, SP.A, PS en CDH over de vorming van een Brusselse regering. In die context moest de partij van Maingain de bouw van een nieuw nationaal stadion op parking C van de Heizel steun toezeggen, maar dat betekent niet dat de FDF nu een warm pleidooi voor een stadion op Vlaams grondgebied (Grimbergen) houdt. ‘Grimbergen is verre van gerealiseerd’, zei Maingain, die de kans klein acht dat de privébedrijven het project willen financieren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in