De Croo: ‘Premier in lopende zaken moet zich niet te fors uitspreken‘
Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). Foto: BELGA

‘Een premier in lopende zaken moet zich niet te fors uitspreken.’ Dat zegt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zondag in VTM Nieuws. Hij reageert daarmee op de interviews waarin Elio Di Rupo fulmineert tegen een centrumrechtse regering.

‘Ik vind dat nogal onvoorzichtig van een premier in lopende zaken om daar nu in te gaan avonturieren. Als regering van lopende zaken heb je toch een verantwoordelijkheid om te zorgen dat er niets misloopt en ik vind dat een minister in lopende zaken, vooral een premier in lopende zaken, zich niet te fors moet uitspreken. Ik vind dat geen goede zaak’, aldus De Croo.

Di Rupo en PS-voorzitter Paul Magnette onderstreepten de voorbije week in tal van interviews dat ze er alles aan willen doen om de N-VA uit de federale regering te houden. Ze laakten dat informateur Bart De Wever (N-VA) hen aan de kant schuift en een voorkeur lijkt te hebben voor een centrumrechtse regering met N-VA, CD&V, MR en CDH.

Verbaasd over CDH

De Croo is ‘verbaasd dat alle energie wordt gestoken in het beïnvloeden van het CDH’. ‘Die partij is evenzeer centrumrechts als dat Vladimir Poetin vanavond supporter van de Rode Duivels zal zijn. Ik heb de voorbije twee jaar dagelijks in de federale regering gezien dat het een centrumlinkse partij is die nauw aansluit bij de PS’, meent de uittredende vicepremier van Open VLD.

Open VLD lijkt momenteel niet op het voorkeurslijstje van De Wever te staan. De Croo, die erop hamerde dat de liberale familie erop vooruit is gegaan bij de verkiezingen, lijkt het nochtans ‘logisch’ om ‘alle opties te bekijken als het de bedoeling is om een centrumrechtse regering te vormen’. Hij herhaalde wel dat zijn partij enkel in een federale regering wil stappen, als ze ook in de Vlaamse regering een plaats krijgt.

'Europese keuze N-VA schaadt relatie niet'

Dat de N-VA van De Wever de liberale fractie van Guy Verhofstadt de rug toekeerde in het Europees parlement, staat volgens De Croo los van de binnenlandse politiek. ‘Wat in Europa gebeurt, staat los van wat er in ons land gebeurt. Dat heeft voor mij geen invloed, maar het geeft Vlaanderen wel duidelijkheid.’

Vrijdag raakte overigens bekend dat er een gat van 1,9 miljard euro is geslagen in de federale begroting. Tijdens de vorige, anderhalf jaar aanslepende regeringsformatie moest de regering in lopende zaken tussenbeide komen, maar daar is ‘momenteel nog geen reden toe’, aldus De Croo.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in