Verdenkt FIFA stuntploeg Costa Rica van dopinggebruik?
Bryan Ruiz scoorde voor de Costa Ricanen tegen Italië. Foto: Reuters
Costa Rica slaat de wereld met verstomming. Na een knappe zege tegen Uruguay (1-3) werd nu ook van Italië zonder al te veel problemen de maat genomen (0-1). Maar doordat wereldvoetbalbond FIFA meer Costa Ricanen dan gewoonlijk aan een dopingcontrole onderwierp na de wedstrijd, komen er vraagtekens te staan achter die stuntzeges.

Normaal gezien moeten er na elke WK-wedstrijd twee spelers van elke ploeg een dopingcontrole ondergaan, maar de FIFA besliste om dat aantal voor de Costa Ricanen op de drijven naar zeven na hun nieuwe stuntoverwinning. Tot grote onvrede van Costa Rica, dat de wereldvoetbalbond meteen om uitleg vroeg. De Costa Ricaanse voetbalfederatie betwist de dopingcontrole niet, maar stelt zich vragen over het opgedreven aantal gecontroleerden. Die stelt hun selectie in een slecht daglicht, klinkt het.

'Wij vragen uitleg aan de FIFA. Ze zullen ons waarschijnlijk geen antwoord geven, maar daar trekken wij ons niets van aan', zegt Adrian Gutierrez, de voorzitter van de Costa Ricaanse voetbalbond.

Volgens de FIFA is het hoge aantal gecontroleerden te wijten aan het feit dat acht Costa Ricanen in de voorbereiding de dopingcontrole misten omdat ze ontbraken op de stage van hun nationale ploeg. De acht spelers in kwestie speelden op dat moment nog bij hun buitenlandse clubs.

De FIFA wil meer dan 90 procent van de spelers op het WK controleren, waardoor het bij spelers die de controle in de voorbereiding misten alsnog een test wil doen. Ook Italië kreeg na de 1-2 zege tegen Engeland zo al extra dopingcontrole, waarbij het eveneens zeven spelers moest afstaan.