De Gucht: ‘Europese keuze N-VA niet goed voor bedrijfsleven’
Europees Commissaris Karel De Gucht. Foto: EPA

Europees Commissaris Karel De Gucht (Open VLD) vindt dat de N-VA met zijn keuze voor de (eurosceptische) Europese Conservatieven een Belgische consensus doorbreekt. ‘Die keuze kan gevolgen hebben voor ons bedrijfsleven’, zegt hij in het VRT-programma De Zevende Dag.

De N-VA-beslissing om na weken onderhandelen toch niet bij de Europese liberalen van Guy Verhofstadt maar voor de Conservatieve fractie in het Europees Parlement te kiezen, heeft al heel wat liberaal stof doen opwaaien.

In De Standaard liet De Gucht dit weekend al optekenen dat hij niet te spreken is over de gang van zaken. ‘Waarom laat je dan wekenlang onderhandelingen aanslepen met Alde, de Europese liberalen? Dit is een vuile streek’, zei de Gucht resoluut.

In De Zevende Dag ging De Gucht verder op de zaak in. Op het Vlaams Belang na was de Belgische politiek het Europees project altijd goed gezind, zei de eurocommissaris. Met de aansluiting van de N-VA bij een fractie vol eurosceptici wordt die ‘Belgische consensus’ nu ondergraven.

En dat is onverstandig, aldus De Gucht, die wijst op de mogelijke gevolgen voor de Belgisch bedrijfsleven. ’We zijn een open economie in het centrum van Europa, wat een troef is voor het bedrijfsleven, de export en de tewerkstelling. Nu creëert de N-VA daar zo'n sfeertje rond, stellen ze zich vragen bij Europa en spuien ze mist.'

De Europese houding van de grootste Vlaamse partij heeft volgens De Gucht ook 'consequenties voor België op het internationale speelveld'. 'U zal zien dat dat effect zal hebben als N-VA deel uitmaakt van een Vlaamse regering. Ik vraag me af wat CD&V, die altijd een pro-Europese partij is geweest en met mensen als Dehaene en Martens een belangrijke rol heeft gespeeld in Europa, daarmee gaat aanvangen, zelfs in de onderhandelingen over een Vlaamse regering.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in