Tartende Odemwingie zet slap Bosnië een neus
Foto: Reuters
Nigeria heeft in Cuiaba onder impuls van een fantastische Emmanuel Emenike met 1-0 gewonnen van Bosnië. Het enige doelpunt van de wedstrijd van Peter Odemwingie viel na een half uur en was omgeven door tumult, een geldig doelpunt van Edin Dzeko werd onterecht afgekeurd voor buitenspel.

Met nog een wedstrijd tegen Argentinië voor de boeg, moesten de Nigerianen alle punten pakken als ze nog een kans wilden maken op de volgende ronde. Bosnië ontmoet op de derde speeldag Iran en kon vrede nemen met een gelijkspel. Dat bleek ook uit het spelbeeld: de Nigerianen liepen in de aanvangsfase zich te pletter, de Bosniërs lieten begaan, wachtten af en verdedigden massaal.

Na 20 minuten staken de Bosniërs dan toch een eerste keer de neus aan het venster, en het was meteen raak: Edin Dzeko rondde een fraaie aanval af. Jammer voor de ex-Joegoslaven dat de Nieuw-Zeelandse lijnrechter zijn bril had thuisgelaten, want de vlaggenman liet het doelpunt onterecht afkeuren voor buitenspel. Tien minuten later werd het zelfs erger voor Bosnië, want Peter Odemwingie (ex-La Louvière) tikte een voorzet van Emenike binnen. De scheidsrechter keurde het doelpunt goed, tot consternatie van de Bosniërs, want de lijnrechter vlagde tijdens de actie van Emenike voor een fout op Spahic.

Ook na rust konden de Bosniërs amper een vuist maken, Edin Dzeko verkwanselde de weinige kansen. Ook de ingevallen Ibisevic slaagde er niet in gevaarlijk te zijn. Aan de overzijde kreeg Nigeria steeds meer ruimte om te counteren maar een tweede doelpunt viel er niet meer. Edin Dzeko kwam er in de derde minuut van de toegevoegde tijd nog erg dichtbij, maar de Bosniër zag zijn schot op de paal uiteenspatten.

Nigeria speelt woensdag in Porto Alegre tegen Argentinië. Op hetzelfde moment staan de uitgeschakelde Bosniërs in Salvador tegenover Iran. Dat moet hopen op verlies van Nigeria en zelf winnen om nog een kans te maken om door te stoten.

Opmerkelijk:

De Bosniërs mogen zich bekocht voelen na deze wedstrijd: Edin Dzeko scoorde na 20 minuten wel degelijk een geldig doelpunt na een fraaie aanval, maar de lijnrechter vlagde compleet onbegrijpelijk en foutief voor buitenspel. Tien minuten later mochten de Nigerianen wél vieren, terwijl de andere lijnrechter ditmaal vond dat er een fout werd begaan op Spahic.

Belangrijkste fases:

3' - De eerste minuten van deze partij zijn aardig. Het spel gaat goed op-en-neer, en de eerste poging richting doel is er eentje van Onazi. Een corner van Musa wordt weggekopt recht in de voeten van de speler van Lazio, maar zijn poging gaat meters over en naast.

6' - Haris Medunjanin komt goed weg met slechts geel. Na een blunder van Smajic kan Musa alleen op Begovic, maar Medunjanic gaat aan de noodrem hangen. Vrije trap op een interessante plaats voor Nigeria.

6' - Peter Odemwingie, in een ver verleden nog actief bij La Louvière, eist de bal op, en zijn poging gaat maar nipt naast.

9' - Emenike zet met een heerlijke pas Musa alleen voor doel, maar de Nigeriaan mist zijn controle compleet. De weg naar Begovic lag volledig open.

11' - Na slordig voetballen op het middenveld van de Bosniërs kan Nigeria er via Musa razendsnel uitkomen. Na veel 5'en en 6'en komt het leer uiteindelijk bij Mikel, maar de middenvelder van Chelsea knalt de Brazuca maar nipt naast.

14' - Nigeria is uitstekend aan de match begonnen en Bosnië weet niet van welk hout pijlen maken. Deze keer is het opnieuw Onazi die Begovic test, maar de goalie kan de bal in 2 keer pakken.

21' - Als een duivel uit een doosje glipt Edin Dzeko door de buitenspel na een schitterende steekpas van Misimovic en de spits van City werkt proper af. Jammer voor hem gaat de vlag van de assistent-scheidsrechter onterecht de hoogte in. 

24' - Opnieuw kan Dzeko alleen op Enyeama afgaan, en deze keer blijft de vlag wel omlaag. Maar deze keer faalt de spits van City oog in oog met de Nigeriaanse keeper.

29' - GOAL. Nigeria aan het feest, want Peter Odemwingie heeft de weg naar doel gevonden! Emenike zet zijn tegenstander aan de rechterkant eenvoudig aan de kant en ziet centraal de ex-speler van La Louvière lopen die het leer simpel kan binnen tikken. 1-0 voor de Super Eagles! Tot consternatie bij de Bosniërs, want toen Emenike zijn rechtstreekse tegenstander Spahic verschalkte, vlagde de grensrechter. Scheidsrechter O'Leary wou echter van geen fout weten en liet het spel verder gaan, zeer tegen de zin van de Bosnische bank natuurlijk.

38' - Na een corner belandt het leer bij Musa. Die werkt zich voorbij een tegenstander of 3 en mikt dan naar de korte hoek. Begovic redt in 2 keer.

44' - Pjanic zet aan de rechterkant maar al te gemakkelijk Odemwingie in de wind. Zijn voorzet belandt bij Edin Dzeko, maar de Bosniër mist zijn schot. In het shirt van City laat hij zo'n kansen meestal niet liggen.

56' - Bosnië heeft een doelpunt nodig, tijd voor een extra aanvaller dus. Ibisevic komt de Bosnische rangen versterken en het is Hajrovic die naar de kant moet. En ook Salihovic mag meteen invallen, hij komt in de plaats van een bleke Lulic.

61' - Tot 2 keer toe houdt Begovic Nigeria van de bevrijdende (?) tweede treffer. Eerst ranselt hij een poging van Babatunde uit doel en enkele ogenblikken later houdt hij Emenike met een ultieme beenveeg van een doelpunt. 

63' - Bosnië zal toch moeten rekenen op de klasse van Pjanic en Dzeko moeten rekenen. Net ging de middenvelder van Roma even aan het toveren en zocht hij de spits van City. Dzeko miste echter zijn controle en zo gaat er een uitgelezen kans voor Bosnië verloren.

65' - De sterke beer gaat op snelheid zijn man voorbij en probeert het vanuit een scherpe hoek. Begovic werkt in corner.

70' - Even paniek in de Nigeriaanse verdediging, maar Enyama raapt een gevaarlijk terugkopballetje toch op.

74' - Het zal op een stilstaande fase moeten gebeuren voor de Bosniërs, maar Ibisevic kopt een hoekschop rakelings over.

77' - Pjanic met een schotje van net buiten de zestien, Enyeama gaat goed plat.

82' - Opnieuw een kansje voor de Nigerianen via Emenike, maar zijn afstandspoging gaat rakelings naast de kooi van Begovic. Net daarvoor moest Begovic goed plat om een poging van Onazi te pareren.

87' - Met nog enkele luttele minuten op de klok besluit Pjanic op wandel te gaan. Hij slalomt voorbij 3 tegenstanders en wil dan op een frivole manier Dzeko alleen voor Enyeama zetten. De pas wordt echter afgeblokt.

89' - Aan de rand van de zestien komt het leer bij Misimovic, maar de Bosniër trapt in eerste instantie volledig naast de Brazuca. Hij krijgt een herkansing, maar dat schot gaat 3 meter naast.

90+1' - In de toegevoegde tijd was het toch nog bijna 1-1. Edin Dzeko kan vrijstand inkoppen, maar zijn poging is recht in de handen van de Nigeriaanse goalie.

90+3' - Edin Dzeko, toch! In de allerlaatste tel van de match raakt de aanvaller van Manchester City via doelman Enyama nog de paal. Bosnië mag de koffers pakken.

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!