Nederland traint nog zonder Nigel de Jong
Nigel de Jong (rechts) met Dirk Kuyt Foto: EPA

Nigel de Jong is zaterdag nog niet aangesloten bij de groepstraining van het Nederlands elftal. De middenvelder oefende individueel tijdens een besloten training van Oranje in het Estádio Municipal Paulo Machado de Carvalho in Sao Paulo.

De Jong kreeg woensdag tijdens het duel met Australië een knie van een tegenstander in zijn linkerbovenbeen. Bondscoach Louis van Gaal sprak eerder deze week de verwachting uit dat De Jong maandag gewoon inzetbaar is tegen Chili. Wellicht sluit hij zondag weer aan bij de laatste training van Oranje voor de derde groepswedstrijd.

Het Nederlands elftal oefent zondag nog een keer in de aanloop naar het laatste duel in de poule, waarin een gelijkspel volstaat voor de groepswinst. Bezoekers van het voetbalmuseum in het stadion konden zien dat Van Gaal zaterdag experimenteerde met een speelwijze met drie aanvallers. Opvallend was de rol van Dirk Kuijt op de linkerflank. De routinier kreeg dit WK nog geen speeltijd.

Jeremain Lens en Arjen Robben waren de overige aanvallers van de mogelijke basiself van Oranje voor de krachtmeting met Chili. Van Gaal geeft zondag voorafgaand aan de laatste training in de Arena de Sao Paulo een persconferentie. Mogelijk vertelt hij dan iets meer over zijn strijdplan.

De bondscoach mist tegen Chili de geschorste Robin van Persie en Bruno Martins Indi, die herstelt van de gevolgen van een hersenschudding. Martins Indi trainde zaterdag net als De Jong aangepast in Sao Paulo.