VUB lanceert eerste Vlaamse meertalige master
Studenten aan de VUB Foto: VUM

Vanaf september kunnen studenten met een bachelordiploma in de taal- en letterkunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een master volgen waarbij de kennis van het Nederlands niet vereist is. Dat is een primeur in Vlaanderen, de studenten kunnen immers kiezen tussen zes talen.

Wie slaagt voor de opleiding van één jaar mag zich ‘Master of Arts in Linguistics and Literary Studies’ noemen. Enkel het vak methodologie wordt verplicht in het Engels afgenomen. De studenten kunnen voor hun overige vakken kiezen uit zes talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans, aldus de universiteit.

In de gebruikelijke opleidingen taal- en letterkunde (vroeger Romaanse en Germaanse) worden de verplichte vakken in het Nederlands onderwezen. Tot voor twee jaar was het in Vlaanderen ook niet toegelaten niet-Nederlandstalige opleidingen te voorzien.

Het succes van zijn meertalige Master-na-Master (MaNaMa) bij internationale studenten inspireerde de universiteit nu om ook een meertalige Master te organiseren. ‘Van onze 20 studenten in de MaNaMa kwamen er vorig jaar maar drie uit Vlaanderen’, zegt onderzoeker Esli Struys van de VUB. ‘Een groot deel was zelfs niet Europees. Het internationale karakter van Brussel en de aanwezigheid van de Europese instellingen zijn een grote troef om buitenlandse studenten naar hier te halen.’

Academisch

‘In de eerste plaats is de opleiding onderzoeksgericht, dus mikken veel studenten op een academische carrière. Maar omdat ze ook uitgroeien tot cultuurdeskundigen, vinden velen hun weg naar de internationale instellingen of de communicatie in de privésector’, aldus Struys.