Een Amerikaanse rechter heeft twijfels geuit bij het voorstel tot schikking rond de verboden personeelsafspraken bij technologiegiganten Google, Apple, Intel en Adobe. Dat melden Amerikaanse media en persagentschap Reuters.
In 2011 werden de vier grote technologiebedrijven voor de rechter gedaagd in een zaak van grootschalige personeelsafspraken. Tussen 2005 en 2009 zouden Google, Adobe, Apple en Intel afgesproken hebben om elkaars personeel met rust te laten. Dat beperkte de onderlinge concurrentie en zorgde ervoor dat de lonen kunstmatig laag gehouden konden worden.
Om de naar schatting 64.000 betrokken werknemers tevreden te stellen, stelden de technologiereuzen een schikking voor van 324,5 miljoen dollar (zo’n 238 miljoen euro). De gedupeerde werknemers eisten initieel 3 miljard dollar van de vier technologiegrootheden. Onder het Amerikaanse recht kan die claim echter oplopen tot 9 miljard dollar.
De Amerikaanse rechter Lucy Koh twijfelt er nu openlijk aan of het schikkingsvoorstel van de vier concerns wel voldoende, laat staan eerlijk, is tegenover de betrokken werknemers. Ze benadrukt dat de bewijslast tegen de betrokken bedrijven overweldigend is. Zo is er het mailverkeer over de materie tussen Apple-topman Steve Jobs en voormalig Google-ceo Eric Schmidt.
Lucy Koh heeft te kennen gegeven dat er nog geen besluit is genomen in verband met de al dan niet goedkeuring van de schikking van 324,5 miljoen dollar. De zaak verderzetten zou er ook voor kunnen zorgen dat de schadevergoeding lager uitvalt dan de voorgestelde schikking.
Ook Lucasfilms, Pixar en Intuit zagen zich geconfronteerd met een schadeclaim wegens verboden personeelsafspraken. De filmproducenten konden een schikking treffen voor 20 miljoen dollar. Daar waren immers minder werknemers betrokken in de onderlinge afspraken.