België stoot door naar achtste finales
Divock Origi, alweer een sterwissel van Marc Wilmots. Foto: BELGA

Luttele minuten voor het einde van de match tegen Rusland zorgt jongeling Origi voor het enige doelpunt en trapt de Belgen zo naar de volgende WK-ronde. Opnieuw een gouden wissel dus van bondscoach Wilmots, al was Lukaku gefrustreerd toen hij van het veld moest.

De Rode Duivels (met aan de aftrap Fellaini, Mertens en Vermaelen, in plaats van Chadli, Dembélé en Vertonghen) begonnen gretig aan de match. 'Gouden wissels' Fellaini en Mertens kwamen beiden meermaals in de buurt van een doelpunt, maar doelman Akinfeev hield lang zijn netten schoon.

Jan Vertonghen zag zich na zijn penaltyfout in de match tegen Algerije nog verwezen naar de bank, maar mocht na een dertig minuten ver in de match toch opnieuw het veld op. Thomas Vermaelen had zich tijdens de opwarming aan zijn knie geblesseerd, en hij moest de handdoek in de ring gooien.

Waar de Belgen zich in de eerste helft de betere ploeg toonden, waren de Russen in de tweede helft aan zet. De Belgen stapelen de foutjes op: Hazard ontsnapt aan een gele kaart, maar Alderweireld en Witsel kregen er beiden wel één van scheidsrechter Brych.

Wilmots wilde het tij doen keren en bracht in de 56ste minuut Divock Origi in voor Lukaku, die kwaad van het veld stapte. Goed een half uur later bleek het echter opnieuw een gouden wissel van de bondscoach te zijn, toen Origi zich kroonde tot de jongste doelpuntenmaker van dit WK.

Mertens, die zich in de tweede helft weinig liet opmerken, werdin de 75ste minuut vervangen door Kevin Mirallas.

Tien minuten voor affluiten zorgt Eschenko nogmaals voor Russische dreiging, maar zijn schot gaat een metertje naast doel. Een vrije trap van Mirallas op de paal en een flits van Hazard zorgden opnieuw voor hoop, het ticket voor de volgende ronde was te danken aan de 19-jarige. FIFA man van de match werd uiteindelijk wel nog Eden Hazard.

>> Lees hier het volledige wedstrijdverslag per minuut terug

De Belgen staan stevig eerste in hun groep. Als Algerije - Zuid-Korea straks op een gelijkspel eindigt, zijn we officieel groepswinnaar. Mogelijke tegenstanders zijn voorlopig de Verenigde Staten, Portugal of Ghana.

Bekijk hier het wedstrijdschema en de klassementen