Vrouwen stellen kinderwens uit
Foto: Shutterstock
Er werden vorig jaar meer kinderen geboren bij vrouwen tussen 35 en 39 jaar dan bij jonge moeders tussen 20 en 25 jaar. Dat is voor het eerst.

Dat er meer kinderen (2,5 procent) geboren worden bij vrouwen boven 40 jaar dan bij tienermoeders (1,4 procent van de kinderen), is niet nieuw. Wél nieuw is dat er vorig jaar ook meer kinderen (12,9 procent) geboren werden bij moeders tussen 35 en 39 jaar dan bij moeders in de leeftijdsgroep tussen 20 en 25 jaar (12 procent). ‘Dat is niet eerder vertoond’, zegt Jan Van Bavel, demograaf aan de KU Leuven.

De verschuiving valt ook nog eens samen, nu al voor het derde jaar op rij, met een dalend geboortecijfer.

Beide elementen samen wijzen volgens Van Bavel op ‘fors uitstelgedrag’. ‘Een plausibele verklaring, die echter nog verder moet worden onderzocht, is de economische crisis. Die maakt dat twintigers meer in onzekerheid leven dan een decennium geleden.

Ook in andere Europese landen zagen we de crisis eerder al weerspiegeld in dalende geboortecijfers.’ Hij kijkt er niet van op dat de daling zich het sterkst doorzet in Limburg: ‘Een provincie die zwaar getroffen werd door enkele grote fabriekssluitingen, waaronder die van autobouwer Ford.’