Zuid-Afrikaanse firma brengt pepperspray-drones op de markt
Foto: Desert Wolf
Een Zuid-Afrikaanse ontwikkelaar van drones die balletjes pepperspray kunnen afvuren heeft zijn eerste exemplaren aan de man kunnen brengen. De eerste klant is een Zuid-Afrikaans mijnbedrijf. Gevreesd wordt dat het tuig ingezet zal worden tegen stakers. Internationale vakbondsorganisaties spreken schande over de drones. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

De zogenaamde 'Skunk pepperspray-drone' is een tuig met acht armen, voorzien van vier paintball-lopen. De drone is in staat om door die vier lopen twintig met pepperspray gevulde balletjes per seconde af te vuren. Ontwikkelaar Desert Wolf prijst de machine aan als de perfecte manier om rellen en protesten in de kiem te smoren. Toeval of niet, de eerste klant is een Zuid-Afrikaans mijnbedrijf. 

In 2012 kwamen bij een staking van een platinamijn uitgebaat door Lomin, nog 44 mijnwerkers om het leven na rellen met ordetroepen. Dergelijke rampzalige incidenten kunnen volgens Desert Wolf-topman Hennie Kieser met deze drones worden vermeden. Naast de balletjes met pepperspray is er in de drone ook plaats voor gewone verfbolletjes, massieve balletjes, lasers en een luidspreker om de communicatie met een woedende menigte te kunnen verzorgen. 

Volgens de ontwikkelaar zijn er meerdere klanten van binnen en buiten Zuid-Afrika geînteresseerd in de machine. Desert Wolf plant demonstraties op het Afrikaanse continent, in Europa en de Verenigde Staten. 

'Verontrustend en weerzinwekkend'

Het Internationaal Vakverbond ziet de ontwikkeling met lede ogen tegemoet en spreekt schande over de drones. 'Dit is een zeer verontrustende en weerzinwekkend ontwikkeling', klinkt het daar. De grootste vereniging van vakbonden hoopt dat regeringen waar ook ter wereld het gebruik van 'dit geavanceerde oorlogstuig' aan banden legt. 

Het International Committee For Robot Arms Control, een vereniging tegen het gebruik van gewapende robots, reageert al even scherp. 'Het afvuren van plastic ballen of kogels uit de lucht zal verminken en doden.'

De organisaties eisen dat de internationale gemeenschap dringend onderzoeken uitvoert alvorens deze drones in de praktijk gebruikt worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig