Tien dingen die u moet weten over Christian Louboutin
Christian Louboutin met Diane Von Furstenberg, een goeie vriendin Foto: photonews
Christian Louboutin kwam deze week naar Brussel om er zijn allereerste eigen winkel in België feestelijk te openen. De ontwerper ging met zowat alle gasten op de foto en had voor iedereen wel een persoonlijke anekdote klaar. Maar kent u de man achter de rode zool wel? Tien insidertips om uw kennis aan te scherpen.
  1. Louboutin studeerde geen mode

Hij houdt er een heel bijzonder parcours op na, want hij maakt aanvankelijk zijn middelbare school niet af. Nadien studeert hij landschapsarchitectuur en tot vandaag is hij gefascineerd door mooie tuinen. Die hobby brengt hem zelfs geregeld naar België.

  1. Louboutins fascinatie als kind: de verboden stiletto

Als kind komt hij in het Parijse Museum voor Afrika en Oceanië en merkt daar aan de muur een verbodsteken voor stiletto’s op. Hoge hakken waren niet toegelaten omdat die de mooie parketvloer geweld aan zouden doen. Nadien tekent hij in zijn schoolboeken niks anders dan stiletto’s. Beelden van Helmut Newton en wilde nachten in clubs als Le Palace in Parijs voeden die fascinatie nadien nog meer.

  1. Louboutin doet het altijd op zijn manier

Nog voor iemand hem kende, zocht Louboutin het nummer van het modehuis Dior in de telefoongids en belde gewoon op. Of hij de directrice van de couture kon spreken? Niet veel later heeft hij Hélène de Mortemart aan de lijn. Hij wordt beloond voor zoveel lef: ze vindt zijn ontwerpen nadien geweldig. Veel later zou hij zijn schoenenlabel samen met twee andere vrienden beginnen. Hij werkte en woonde in zijn atelier en hield er hoegenaamd geen businessplan op na. Hij werkte vanuit de buik. Alles wat een beginnend ondernemer beter niet doet, zegt hij nu.

  1. Louboutin houdt van samenwerken

In het verleden werkte hij samen met grote schoenontwerpers als Roger Vivier en Charles Jourdan, maar toen hij zelf een label startte, maakte hij voor een resem ontwerpers schoenen voor hun defilé. Jean Paul Gaultier, Victoria Beckham, Jonathan Saunders, Marchesa: ze deden allemaal beroep op Louboutin. Ik herinner me een heerlijke ‘collab’ met Piper Heidsick (toen hij een stiletto van glas liet maken, om champagne uit te drinken) en kan ook de huidige samenwerking met Louis Vuitton wel smaken.

  1. Louboutin houdt van reizen

Door de vele winkels die Louboutin intussen wereldwijd heeft, komt hij wel eens ergens. Maar avontuurlijk reizen staat eveneens op het programma. Hij houdt van landen die moeilijk bereisbaar zijn, en hoeft ook niet altijd in tophotels te slapen. Aan Oezbekistan (dat hij overigens bezocht met zijn goeie vriendin Diane Von Furstenberg) heeft hij de beste herinneringen.

  1. Louboutin haalt overal inspiratie…

Behalve in de modewereld. Hij reist graag en vaak maar leest ook veel. En zijn allereerste inspiratiebron? Les Cabarets de Paris, waar hij als jonge kerel graag achter de schermen vertoefde – hij liep ooit stage bij Les Folies Bergère.

  1. Louboutins eerste klanten waren al sterren

Vandaag zien we de mooiste sterren van het witte doek op schoenen van Louboutin (zoals Blake Lively, die op de foto hierboven door de ontwerper wordt gedragen), maar dat is niks nieuws. Toen hij in 1992 zijn allereerste boetiek opende in Parijs, werd Caroline van Monaco daar meteen gespot. Ze is fan gebleven.

  1. Louboutin woont overal

Zijn basis is en blijft Parijs, maar Louboutin geniet ook van zijn vier vakantiehuizen. Hij heeft er eentje in Luxor, Syrië, Portugal en Zuid-Frankrijk.

  1. Louboutin duikt ook op in musea

Het is meer dan twintig jaar geleden dat Louboutin zijn eerste ontwerpen maakte maar intussen zijn die ook al in musea gespot. Het Design Museum van Londen gaf hem een solo-expo en dat deed ook het Museum van het Fashion Institute of Technology in New York.

  1. De rode zool was eerst gewone nagellak

De rode zool kwam er toevallig. Een assistente was haar nagels aan het lakken in een felrood en Louboutin keek gefascineerd toe. Niet veel later nam hij het flesje nagellak in beslag en probeerde hij de kleur uit op een zool van een van zijn ontwerpen. Voor wie het echt wil weten: de kleur is Pantone 18, ‘rouge chinois’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig