België is het op zeven na duurste land van de EU
Foto: Photo News

De prijzen van consumptiegoederen en -diensten in België zijn negen procentpunt duurder dan het gemiddelde voor heel de Europese Unie. Met een prijsniveau van 109 procent in 2013 is ons land zo het op zeven na duurste land van de 28 lidstaten, samen met Frankrijk. Dat blijkt donderdag uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De prijzen kwamen vorig jaar in Denemarken uit op 140 procent van het EU-gemiddelde. De Denen moeten het meest ophoesten voor voeding en dranken, alcoholische dranken en tabak, kledij, elektronica, personenvoertuigen en restaurants en hotels.

Tegenvoeter is Bulgarije, waar het prijsniveau op 48 procent van het EU-gemiddelde afklokt. Vooral de Oost-Europese lidstaten zijn goedkoop, op Bulgarije na bedragen de prijzen er gemiddeld wel meer dan 50 procent van het EU-gemiddelde. Ook de Zuid-Europese lidstaten kennen prijzen onder het EU-gemiddelde, op Italië na. Het prijsniveau in bijvoorbeeld Spanje (95 procent), Griekenland (89 procent) en Portugal (86 procent) ligt wel een pak dichter bij het gemiddelde.

Denemarken, Zweden (130 procent), Luxemburg (123 procent), Finland (123 procent), Ierland (118 procent), Groot-Brittannië (114 procent) en Nederland (110 procent) zijn duurder dan België en Frankrijk. Oostenrijk (107 procent), Italië (103 procent) en Duitsland (102 procent) bevinden zich tussen ons land en het gemiddelde.

Voeding en niet alcoholische dranken komen in België 12 procentpunt uit boven het gemiddelde. Ook kledij (106 procent), elektronica (107 procent), personenvoertuigen (103 procent) en hotels en restaurants (116 procent) zijn duurder dan gemiddeld.

Enkel de prijs voor alcoholische dranken en tabak komt met een gemiddelde van 96 procent uit onder de gemiddelde Europese prijs.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig