Vanhengel noemt N-VA ‘zootje ongeregeld’
De liberale toppoliticus Guy Vanhengel. Foto: BELGA

De liberale toppoliticus Guy Vanhengel (Open VLD) haalt op Facebook de botte bijl boven voor de N-VA, die hij een ‘zootje ongeregeld’ noemt. Aanleiding is de keuze van de Vlaams-nationalisten om niet in de Europese liberale fractie van Guy Verhofstadt te stappen.

De partijraad van de N-VA heeft woensdagavond beslist om toe te treden bij de ECR-fractie in het Europees Parlement. Dat is de eurosceptische groep rond de Conservatieve Partij van de Britse premier David Cameron. De N-VA sluit zich dus niet aan bij de liberale ALDE van Guy Verhofstadt. En die keuze schoot bij het Brussels kopstuk Guy Vanhengel in het verkeerde keelgat.

Zootje ongeregeld

‘Het zootje ongeregeld van de N-VA sluit in het Europees parlement aan bij de ultra conservatieven en de Eurosceptici’, begon Vanhengel vannacht zijn giftige Facebook-post.

‘Na eerst een legislatuur bij de Groenen te hebben gezeten en de voorbije weken met de liberalen hun voeten te hebben gespeeld, tonen ze hun ware gelaat: ultra conservatief, Eurosceptisch en van geen kanten liberaal.’

Toch ziet Vanhengel een lichtpuntje in de keuze van N-VA. ‘Het heeft het voordeel van de duidelijkheid. Ook voor hun positie in eigen land.’

Dat Vanhengel het niet op de N-VA heeft begrepen, was al langer bekend. Zo wilde hij de partij liefst mijden uit de nieuwe Brusselse coalitie. ‘Samenwerken met N-VA in Brussel is de laatste der oplossingen’, zei Vanhengel nog in mei.