Is Tobback nog geschikt als SP.A-voorzitter?
Foto: BELGA

Het rommelt bij de SP.A. De teleurstellende verkiezingsuitslag en de makke campagne die daaraan vooraf ging, zorgen voor onvrede. Is SP.A-voorzitter Bruno Tobback nog wel de geschikte man om de problemen te lijf te gaan?

Gisteren verscheen een opvallend dubbelinterview met Peter Vanvelthoven en Hans Bonte in het weekblad Knack. De twee anciens van de SP.A-kamerfractie maakten een bikkelharde analyse over de toestand van hun partij. Daarbij waren ze niet mild voor wat ze ‘de leiding’ noemen: die begon te laat aan de verkiezingscampagne, die was heel lang bang om het verschil te maken met de N-VA, die bracht te weinig teamgeest, die blokkeerde tal van wetsvoorstellen omdat ze niet pasten in het regeringswerk, die toonde geen waardering voor hun parlementaire arbeid.

De kritiek komt niet uit de lucht gevallen. Ook op het partijbureau maandag was de sfeer gespannen. Nochtans stelt niemand de functie van SP.A-voorzitter Bruno Tobback openlijk in vraag. Tobback wordt geprezen om zijn ideologische vernieuwing van vorig jaar en om de uitbouw van de studiedienst.

Problemen

De problemen van de SP.A zijn ook veel groter dan één persoon. Wat is de rol van de linkerzijde in een Vlaanderen dat massaal achter De Wever aanloopt? Hoe kan de sociaal-democratie weer een offensief verhaal brengen? Hoe slagen SP.A’ers er, tien jaar na Steve Stevaert, nog eens in om kiezers te enthousiasmeren? Hoe wordt de partij weer een performant oorlogsmachien?

Toch rijst impliciet de vraag of Tobback wel de figuur is die de SP.A-trein weer op de sporen kan zetten. Alleen liggen de alternatieven bij de socialisten niet voor het rapen.

Nogal wat SP.A’ers hebben hun hoop op staatssecretaris John Crombez gesteld. Hij scoorde op 25 mei erg goed in West-Vlaanderen. Maar de fraudejager geeft voorlopig niet thuis. Anderen vragen zich af of het voorzitterschap voor Crombez niet te vroeg komt. En dus zit de partij in een merkwaardige tussenfase, als het al geen machtsvacuüm is.

Tobback zelf wil gewoon voortdoen, op zijn minst tot aan de voorzittersverkiezingen eind volgend jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig