‘Alstom moet een beetje Frans blijven’
Foto: AP

De Franse regering wil dat minstens een klein deel van de energie-activiteiten van Alstom in Franse handen blijft, in ruil voor toestemming voor het bod van het Amerikaanse General Electric (GE) op het Franse industriële concern. Dat meldde de Britse krant Financial Times donderdag op basis van ingewijden.

De regering van president François Hollande zou er bij GE op aandringen om Alstom in ieder geval een minderheidsbelang te laten houden in zijn turbinedivisie. Daarbij zou er mogelijk ook sprake kunnen zijn van een ‘miniem, symbolisch’ belang voor de Staat, zei een hooggeplaatste ambtenaar tegen Financial Times.

GE-topman Jeff Immelt praat donderdag in Parijs opnieuw met vertegenwoordigers van de Franse regering. GE is in een hevige strijd verwikkeld met het Duitse Siemens, dat afgelopen week samen met het Japanse Mitsubishi Heavy Industries ook een bod op Alstom uitbracht. Het bestuur van het Franse bedrijf heeft tot maandag om tussen de twee biedingen te kiezen. De Franse regering zou dit weekeinde willen bepalen waar haar voorkeur naar uitgaat.

Het bod van Siemens en Mitsubishi is ingewikkelder dan dat van GE, maar heeft voor de Franse regering het voordeel dat wordt gemikt op diverse partnerschappen met Alstom in plaats van een overname. Mocht GE tegemoetkomen aan de wens om Alstom deels in Franse handen te houden, dan zou de voorkeur in Parijs echter alsnog naar de Amerikanen kunnen uitgaan, aldus betrokkenen.

De regering zou daarbij ook garanties van GE willen krijgen over bijvoorbeeld de turbines voor kerncentrales die Alstom maakt. Die worden gezien als een strategisch nationaal belang.