Moskou beschuldigt Kiev van dood Russische journalisten
Een pro-Russische separatist aan een tank bij een wegcontrole buiten de oostelijke Oekraïense stad Loegansk. De journalisten kwamen om bij gevechten nabij de grens. Foto: REUTERS

Na de dood van twee Russische journalisten dinsdag bij gevechten in het oosten van Oekraïne heeft het gerecht in Moskou woensdag een procedure ingeleid tegen twee Oekraïense politici. Het gaat om minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov en gebiedsgouverneur Igor Kolomoiski.

‘Zij worden verdacht van verscheidene zware misdrijven’, zo laat woordvoerder Vladimir Markin van het Russische nationale onderzoekscomité weten. Avakov wees de beschuldiging al van de hand.

De journalisten kwamen vermoedelijk om toen een pro-Russische straatversperring door regeringstroepen onder vuur genomen werd.

Moskou noemde gisteren de dood van de Russische journalisten ‘een nieuwe misdaad van de Oekraïense strijdkrachten’. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken eist dat Kiev een onderzoek start. ‘We eisen dat de autoriteiten onderzoek doen naar deze tragedie en dat ze de schuldigen ernstig straffen’, aldus het ministerie.

Bij bloedige gevechten in het oosten van Oekraïne zijn de afgelopen dagen zeker tien separatisten en vier soldaten om het leven gekomen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in