Finse oud-premier wordt nieuwe Olli Rehn
Olli Rehn. Foto: EPA

De Finse regering stuurt oud-premier Jyrki Katainen (42) naar de Europese Commissie. Hij vervangt eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn (52), die in juli naar het Europees Parlement vertrekt.

Rehn, die sinds 2004 in de Europese Commissie zetelde, werd verkozen bij de Europese verkiezingen in mei en zal zijn zetel opnemen. Katainen vervangt de Olli Rehn voorlopig tot het einde van het mandaat van de Commissie, dat eind oktober verstrijkt. Elke lidstaat heeft immers één eurocommissaris.

Katainen kondigde in april zijn afscheid als Fins regeringsleider aan en koestert Europese ambities. De Fin, die net als favoriet Jean-Claude Juncker tot de Europese Volkspartij behoort, werd her en der getipt als outsider in de strijd om het voorzitterschap van de Commissie. Komende maandag stapt hij officieel op als regeringsleider. Alexander Stubb wordt de nieuwe Finse premier.

Olli Rehn groeide uit tot de bekendste en misschien wel meest gevreesde van alle 28 eurocommissarissen. Door de invoering van de nieuwe strengere regels voor het begrotingstoezicht kreeg hij plots de macht om regeringen niet alleen een slecht rapport te geven, maar ook boetes op te leggen.

De ex-voetballer wou ook de kandiaat-Commissievoorzitter worden van de liberale fractie, maar hij verloor de nominatie aan Guy Verhofstadt.