In plaats van in te breken in de auto of het hele voertuig te stelen, hebben rondtrekkende daders het meer en meer gemunt op de katalysator, die ze uit de auto zagen. Europol waarschuwt voor het fenomeen.

De edelmetalen platina, palladium en rodium: daar is het de dieven om te doen. In de katalysator zitten er allerlei kanaaltjes met vanbinnen een laagje van die edelmetalen.

Wanneer de uitlaatgassen door die kanaaltjes lopen, worden door die reactie bepaalde gassen omgezet naar een minder schadelijke stof.

Op de tweedehandsmarkt leveren die edelmetalen uit één katalysator minstens vijftig euro op.

Europol, dat verschillende Europese politiediensten verenigt, merkt dat rondtrekkende daders zich meer en meer toeleggen op de diefstal van katalysators.

‘Metaaldiefstal doet zich voor in alle lidstaten’, stelt Europol vast. ‘In sommige landen is het aantal koperdiefstallen afgenomen door een daling van de metaalprijs. Maar tegelijk merken we een stijging van de diefstallen van katalysatoren in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en ­andere lidstaten.’

Minibusjes

Het motoronderdeel wordt in de eerste plaats gestolen uit geparkeerde voertuigen door eronder te kruipen en het eruit te zagen. Daarvoor hebben de dieven specifiek materiaal.

‘Voertuigen met een hogere ophanging, zoals SUV’s of minibusjes, zijn een specifiek doelwit. Daarbij is het eenvoudiger om de katalysator eruit te halen’, zegt Europol. Ook op ­recyclagebedrijven hebben de dieven hun oog laten vallen.

Rondtrekkende daders

Volgens hoofdcommissaris Eddy De Raedt, chef van de dienst Eigendomscriminaliteit van de federale politie, gaan de gestolen katalysatoren naar gespecialiseerde Duitse bedrijven om er de edelmetalen uit te halen.

Sommige criminelen zijn wel vaardig genoeg om de metalen er zelf uit te puren, waardoor het moeilijker wordt om ze op te sporen.

‘De diefstallen doen zich behalve in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vooral ook voor in Spanje’, zegt De Raedt. ‘Hier blijft het fenomeen beperkt.’

Met de zomervakantie voor de deur is het wel opletten geblazen in vakantielanden zoals Frankrijk en Spanje.

Europol raadt aan om in de mate van het mogelijke te parkeren in (bewaakte) garages, of op plaatsen met verlichting en voldoende passanten.

De focus op dit soort diefstallen voegt een nieuw hoofdstuk toe aan dat van de rondtrekkende dadergroepen. Ze beperken zich al lang niet meer tot woningen of voertuigen. ‘Ook diefstal van bootmotoren, opleggers, autobatterijen en diesel hebben ze in de vingers’, zegt Europol.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig