KVS stopt samenwerking met De Morgen wegens racisme
Foto: Violet Corbett Brock

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) stopt zijn samenwerking met de krant De Morgen. Aanleiding zijn een aantal columns van Hans Vandeweghe in de krant. Volgens artistiek directeur maakte De Morgen het onmogelijk de samenwerking verder te zetten.

In een mededeling op de website van de KVS licht de schouwburg toe waarom het een einde maakt aan de tienjarige samenwerking met de krant. De KVS heeft het moeilijk met een WK-column waarin Vandeweghe onder meer schreef dat ‘Afrikanen zich niet langer dan zes weken op één doel kunnen concentreren.’ Op die column kwam heel wat kritiek.

Ook de KVS stelde zich vragen over de uitspraken van Vandeweghe, maar kreeg van de krant het antwoord dat het probleem au fond bij de KVS zelf lag en dat de woorden van Vandeweghe in de wereldbekercontext moesten bekeken worden.

Dat de krant enkele dagen later Vandeweghe de kans gaf om zijn criticasters van antwoord te dienen en daarbij onder meer sneerde naar ‘overgesubsidieerde parochiezalen’ was er voor de KVS echter teveel aan. ‘Vandeweghe en De Morgen hadden kunnen kiezen voor een rechtzetting of voor gas terugnemen. Ze kozen voor de arrogante opgestoken middenvinger,’ luidt het op de website van de KVS.

KVS stelt op zijn website dat het ten opzichte van de multiculturele KVS-ploeg niet langer te verdedigen is om structureel samen te werken met ‘een krant waarin mensen in beeld of woord worden beschimpt, enkel en alleen omdat ze een andere huidskleur hebben.’

‘De KVS wacht niet op de volgende uitschuiver van Hans Vandeweghe, maar zet vandaag een punt achter zijn samenwerking van meer dan tien jaar met De Morgen,’ klinkt het in de mededeling.

De KVS wijst er op dat De Morgen niet zo heel lang geleden zich ook moest excuseren voor een racistische cartoon over de Amerikaanse president Barack Obama en dat Vandeweghe in het verleden de zwarte tennister Serena Williams in De Morgen omschreef als ‘de opperzeug’ en een ophefmakende column over homoseksualiteit bij sporters schreef in De Standaard.

Jan Goossens (KVS): 'Hebben geprobeerd dit discreet op te lossen'

'In het stuk van Hans Vandeweghe stonden uitspraken die voor ons volstrekt onaanvaardbaar waren. Met een partner van jaren hebben we eerst geprobeerd, als redelijke mensen, dit discreet op te lossen. Als er vijf dagen later zo'n brutale repliek komt in een nieuwe column, dan doet De Morgen zelf de deur dicht. Ik ga er vanuit dat Vandeweghe dekking had voor wat hij publiceerde en dat zijn repliek niet voor rekening van één individu is. Ze hebben het ons onmogelijk gemaakt de samenwerking verder te zetten.'

'Vandeweghe haalt uit naar politiek correct Vlaanderen, maar als er één vorm is van politiek correct denken, dan wel dat het mogelijk moet zijn om alles te zeggen over eender wie. Dan willen wij niet op onze kop laten zitten, en zeggen dat dat niet kan. Er moet op een andere manier samen geleefd en over elkaar gesproken worden.'

Hans Vandeweghe wilde niet reageren op de beslissing van de KVS. Bij De Morgen was voorlopig niemand bereikbaar voor een reactie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig