’VS verlagen boete voor BNP Paribas’
Foto: AFP

Volgens Frans minister van Financiën Michel Sapin heeft de Franse regering de Amerikaanse autoriteiten kunnen overtuigen om de dreigende miljardenboete voor BNP Paribas wat te milderen. “Er is vooruitgang geboekt, waardoor de straf van het Amerikaanse gerecht voor BNP Paribas billijker is”, zei hij in een interview met Europe 1.

BNP onderhandelt al maanden met de Amerikaanse autoriteiten over een schikking, na beschuldigingen dat de bank een Amerikaans embargo tegen Iran en andere landen geschonden zou hebben. Volgens mediaberichten hangt de Franse bank een boete van 10 miljard dollar (7,3 miljard euro) boven het hoofd.

In Parijs werd de dreigende monsterboete ook door politici als disproportioneel bestempeld. Volgens Sapin bedreigt de zaak de Franse economie, door onzekerheid te creëren over de toekomst van de grootste bank van het land.

De boete zou ook gevolgen hebben voor de Belgische overheid. België is door het reddingsplan van Fortis immers mee aandeelhouder geworden van BNP Paribas.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in