In Groep E heeft Zwitserland in extremis de overwinning gepakt tegen Ecuador. De Zwitsers, die samen met Frankrijk favoriet zijn om door te stoten naar de tweede ronde, wonnen met 2-1 dankzij een doelpunt in de extra tijd.

WK 2014 en Rode Duivels op Sportwereld.be

Het duurde even alvorens alle fans in het stadion waren. Het was namelijk drummen om het Estadio Nacional in Brasilia, waar plaats is voor 70.000 man, binnen te geraken. De beginfase was volledig voor Ecuador. Dat resulteerde in de 22e minuut in een doelpunt. Enner Valencia stond helemaal alleen bij een vrije trap en kopte de verrassende maar verdiende 0-1 tegen de netten.

Na de pauze ging Zwitserland uitdrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Admir Mehmedi was bij de rust komen invallen en bewees meteen zijn waarde. De aanvaller kopte de bal bij de eerste paal onhoudbaar binnen en zette de stand zo op 1-1. De wedstrijd ging op en neer. Zwitserland leek de 2-1 te scoren maar het doelpunt van Josip Drmic werd dubieus afgevlagd voor buitenspel. In de extra tijd bezorgde Haris Seferovic de Zwitsers alsnog de zege. De Zwitserse middenvelder Xherdan Shaqiri werd na afloop uitgeroepen tot 'Man van de Match'. De speler van Bayern München was bij de Zwitsers de regisseur op het middenveld.

Hoogtepunten:

12' Xhaka probeert de bakens te verzetten en haalt uit van ver. Het vallend schot van de Zwitser gaat naast doel.

15' De eerste keer dat de Zwitsers een echt gevaarlijke actie kunnen opzetten. Na enkele snelle tikken komt het leer bij Shaqiri. Hij dreigt en haalt uiteindelijk toch uit. Dominguez pakt de harde knal in twee tijden.

19' Rodriguez, verkozen tot linksachter van het jaar in de Bundesliga bij Wolfsburg, krijgt veel ruimte en haalt snoeihard uit. Dominguez lost het leer als een warme aardappel en staat een hoekschop toe.

22' GOAL. Na een vrije trap van op de linkerflank staat de kleine Enner Valencia moederziel alleen. Hij kopt via de grond de 0-1 tegen de touwen.

31' Doelman Dominguez komt onoordeelkundig uitgelopen bij een hoekschop. Gelukkig voor hem kan er geen Zwitser profiteren. Een echt betrouwbaar sluitstuk lijkt deze keeper vandaag niet.

35' Inler infiltreert en haalt uit naar de verste hoek. Dominguez steekt er veiligheidshalve nog een hand tussen en zo weer corner voor de Zwitsers.

39' De linksback van Wolfsburg gaat nog eens mee. Zijn goeie voorzet wordt door Dominguez met een slap handje ontzet. Er komt geen verder gevaar meer uit.

47' GOAL. Invaller Mehmedi bewijst meteen zijn waarde. Hij kopt - ook al niet al te stevig gedekt - rustig een hoekschop tegen de touwen. De bordjes hangen weer gelijk!

58' Doelpuntenmaker Enner Valencia heeft even tijd nodig om af te drukken. Als hij het dan toch doet, valt zijn schot net te laat en gaat het rakelings over de lat. Een serieuze verwittiging voor Zwitserland.

65' Montero is alweer de aanstoker van Ecuadoriaans gevaar. Na een goeie ren en een sleepbeweging trapt hij hard naar de korte hoek. Met de voet redt Benaglio en staat zo een hoekschop toe.

69' Na een slimme doorsteekpass kan Drmic via het been van Dominguez afronden. Het scheidsrechterskorps uit Oezbekistan keurt de Zwitserse treffer echter af, voer voor discussie.

72' Snelle uitbraak van de Zwitsers. Alleen spelen ze het niet 100% goed uit en moet Shaqiri uit een scherpe hoek besluiten, in het zijnet. Centraal was er nog volk mee, daar had het naartoe gemoeten.

92' Reuzekans op 1-2! Ecuador komt opzetten maar Arroyo aarzelt te lang om af te ronden.

93' GOAL. Snelle tegenprik van Zwitserland na goed balvoordeel van de scheidsrechter. Rodriguez houdt het leer net binnen. Zijn lage en harde voorzet wordt aan de eerste paal door Seferovic binnen geramd, 2-1.

Opmerkelijk:

Er was discussie bij de afgekeurde goal van Drmic. Op het moment dat de pass naar Drmic vertrok, stond hij namelijk geen buitenspel. Xhaka deed echter een overstapje in de baan van de bal en op dat moment stond Drmic wel buitenspel. Xhaka raakte het leer niet maar nam door zijn overstap wel deel aan het spel. Hier kunnen analisten echter nog een serieuze discussie over opstarten.

Herbeleef de wedstijd hier