Opendeurdag gevangenis van Leuze-en-Hainaut lokt 4.000 bezoekers
Foto: BELGA

De nieuwe gevangenis in Leuze-en-Hainaut heeft het voorbije weekend de deuren geopend voor het publiek. Zowat vierduizend inwoners uit de Henegouwse regio gingen de nieuwe instelling bezoeken, alvorens op 15 juli de eerste gedetineerden arriveren.

De federale overheid bouwt in kader van het Masterplan 2008-2012-2016 al een hele tijd aan vijf nieuwe gevangenissen. Naast Leuze-en-Hainaut gaat het om Dendermonde, Haren, Beveren en Marche-en-Famenne. Naast het complex in Leuze zijn ook die twee laatste eerder al officieel geopend. In Leuze kunnen 312 gedetineerden terecht. Er is ook een uitbreiding met 15 procent mogelijk.

De opendeurdagen verliepen in fasen. Eerst mocht het personeel op ontdekking, nadien volgden cipiers uit andere gevangenissen en personeel van de Regie der Gebouwen. Dit weekend was het de beurt aan de inwoners uit de streek.

Ook volgend weekend zal de gevangenis nog openen voor bezoek, weliswaar na voorleggen van de identiteitskaart en niet voor kinderen jonger dan tien. Het is ook verboden in de gebouwen te filmen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in