De Syrische regeringstroepen zijn er zondag in geslaagd om een grensstad in de provincie Latakia te heroveren, bijna drie maanden nadat de rebellen ze hadden ingenomen. Dat meldt het staatsagentschap Sana. Latakia is de provincie waar de familie van president Bashar al-Assad zijn wortels heeft.

Volgens de staatsmedia heeft het leger “de veiligheid en stabiliteit” in Kasab hersteld. De grotendeels Armeens-christelijke bevolking was in maart gevlucht nadat de rebellen, met onder meer het aan al-Qaida gelieerde al-Nusra Front, de controle hadden overgenomen. Dat was toen een enorme opsteker voor de oppositie.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een activistengroep die de oppositie steunt, bevestigde dat Kasab en de grensovergang met Turkije onder controle van het regime zijn gevallen. Eerder in maart heroverden regeringstroepen de laatste ingenomen stad in strategische bergregio tussen Damascus en de Libanese grens, en in mei trokken de rebellen weg uit het centraal gelegen Homs.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in