Greenpeace verliest miljoenen door fout medewerker
Foto: AFP

Greenpeace International heeft dit jaar 3,8 miljoen euro in rook zien op gaan door een inschattingsfout van een medewerker en een fout in het systeem van de financiële administratie. Dat bevestigt de milieuorganisatie na berichten in het Duitse blad Der Spiegel.

Het verlies ontstond door een gok met de wisselkoers van de euro. “Niets wijst op fraude. Het was een zeer pijnlijke combinatie van een menselijke fout en een systeemfout”, aldus woordvoerder Mike Townsley. “De medewerker had niet de bevoegdheid om te tekenen voor iets waar miljoenen mee gemoeid waren en het systeem heeft dat niet opgepikt.”

Bij Greenpeace International, met hoofdkantoor in Amsterdam, komt geld binnen van de internationale afdelingen van de milieuorganisatie. Het totale inkomen van Greenpeace International ligt rond de 300 miljoen euro per jaar.

“Wij verontschuldigen ons tegenover de donoren. Dit verlies gaat niet ten koste van onze campagnes. We zullen de komende 2 à 3 jaar korten op andere budgetten”, zei Townsley. De betrokken medewerker is intussen ontslagen en het systeem is aangepast.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in