Kostprijs autoreis naar Italië voorbije jaren met ruim kwart gestegen
Foto: AP

De kostprijs voor een autoreis naar Italië is de voorbije jaren met 25 procent gestegen voor een benzinewagen en met 33 procent voor een dieselwagen. Dat blijkt zondag uit een vergelijking door mobiliteitsclub VAB van de kilometerkostprijs voor de drie topbestemmingen bij de Belgen voor autovakanties in de zomer (Frankrijk, Spanje en Italië).

VAB koos telkens een populaire vakantiebestemming van de Belgen: Avignon, Barcelona en Firenze, en berekende de kostprijs per kilometer. Frankrijk is zowel voor diesel- als voor benzinewagens de goedkoopste autobestemming wat de kost per kilometer betreft. Dit komt doordat de brandstofprijzen in Frankrijk laag liggen, vooral de dieselprijs en je enkel péage moet betalen in Frankrijk.

Spanje komt op de tweede plaats. Per kilometer gezien, ligt de tolkost in Spanje een stuk hoger dan die in Frankrijk.

Italië is de duurste autobestemming, omdat niet alleen de brandstofprijzen daar de afgelopen jaren erg hard gestegen zijn, maar ook omdat je een vignet voor Zwitserland moet aanschaffen als je de snelste route kiest.

VAB raadt vakantiegangers naar Italië en Spanje dan ook aan om te tanken in Luxemburg of in Frankrijk, om zo te besparen op de autoreis.