Ivoorkust heeft vannacht in groep C een scheve situatie rechtgezet in de wedstrijd tegen Japan, zodat de Oranje Olifanten toch met een zege konden beginnen aan hun WK. Honda zette de Japanners op voorsprong in de eerste helft, maar minuten na de invalbeurt van sterspeler Didier Drogba bogen de Afrikanen de wedstrijd toch nog om: Wilfred Bony en Gervinho maakten binnen twee minuten twee doelpunten, eindstand 2-1.

De match begon flauw, zonder noemenswaardige kansen, tot Keisuke Honda in de 16de minuut het openingsdoelpunt scoorde. De aanvallende middenvelder van AC Milaan schoot vanop een twintigtal meter de bal hard in de linkerkruising. De doelman van Ivoorkust, Lokeren-speler Barry Boubacar Copa, was kansloos. Ivoorkust kwam daarna opzetten, met een tiental kansen, maar zonder raak te schieten. De spelers stapten de catacomben binnen bij een 0-1 ruststand.

Aan het begin van de tweede helft nam Ivoorkust snel weer de bovenhand. Yaya Touré werd neergehaald in het penaltygebied, maar de Chileense scheidsrechter Enrique Osses zag er geen penalty in. Didier Zokora kreeg geel wegens protest. Rond het uur kwam Drogba op het veld en alleen al zijn aanwezigheid leek de Ivorianen vleugels te geven. Twee minuten na zijn invallen, stond de 1-1 op het bord. Op een voorzet van Serge Aurier pegelde Wilfried Bony de bal hard met het hoofd het doel in. En nog eens 2 minuten later scoorde Gervinho met het hoofd op een assist van diezelfde Aurier. De Japanse doelman, Standard-speler Eiji Kawashima, liet de bal op het natte veld door de handen glippen.

Japan probeerde nog wel, maar het was uiteindelijk Ivoorkust dat nog het meest kwam dreigen. Drogba knalde een vrije trap over het muurtje, maar strandde op Kawashima. Diezelfde Drogba schoot kort daarna rakelings naast. De Ivorianen besloten hun eerste wedstrijd in groep C zo met 2-1 winst. Eerder op de avond had Colombia in de openingswedstrijd in groep C het vlot met 3-0 gehaald van een inspiratieloos Griekenland. In de stand staan Colombia en Ivoorkust daardoor gedeeld aan de leiding met 3 punten.

De volgende speeldag wordt op 19 en 20 juni afgewerkt. Dan staan respectievelijk Colombia-Ivoorkust en Japan-Griekenland op het programma.

Belangrijkste fases:

3' - Kalou kan een eerste keer voorzetten vanop rechts richting Gervinho.  Uchida moet een hoekschop toestaan.

6' - Gervinho duikt bij een counter de ruimte in op rechts. hij bedient Bony, maar Yoshida verdedigt goed en werkt het schot in hoekschop.

15' - Japan is voor de eerste keer echt gevaarlijk.
Honda mag de hoekschop trappen, maar Okazaki kan zijn kopbal niet goed richten.

16' - Honda krijgt teveel ruimte in de grote rechthoek en trapt met links hard in de linker bovenhoek.  Geen verhaal voor Copa!

20' - De Ivorianen zijn even het noorden kwijt.  Copa is bij de les op een schot van Uchida. Bij de hoekschop haalt de de doelman van Lokeren een poging van Honda van onder de lat.

24' - Yaya Touré tekent voor de eerste doelpoging van Ivoorkust.  Hij trapt de vrije trap een halve meter over.

30' - Overtreding van Okazaki op Kalou net buiten de grote rechthoek. Kawashima mag van geluk spreken dat Boka de bal net over de lat schildert, want hier had hij geen verhaal tegen.

34' - Snelle uitbraak van Ivoorkust.  Gervinho raakt niet voorbij Uchida, die de bal in hoekschop werkt.

35' - Wat een knal van Boka!  Kawashima moet een eerste keer plat, maar moet de bal lossen.  Bony wordt bij de rebound onterecht afgevlagd voor buitenspel.

36' - Aan de overkant ziet Copa een poging van Honda afwijken.  Copa staat op het verkeerde been, maar gelukkig voor hem gaat de bal over.

38' - Mooie actie van Yaya Touré. Hij haalt de achterlijn en legt perfekt af voor Gervinho, maar die heeft te veel tijd nodig om tot een schot te komen.

43' - Perfecte voorzet van Boka, maar Kalou gelooft er niet in en kopt de bal over.

45+1' - Kalou komt net te laat op een lage voorzet.  Kawashima gaat goed plat.

47' - Japan kan bijna profiteren van slecht uitvoetballen bij Ivoorkust, maar Kagawa begaat een overtreding.

50' - Ivoorkust kan een tegenaanval opzetten, maar Hasebe neemt de bal meteen over en kan op doel schieten.  Copa ligt goed in de hoek, maar de poging van de Japanner ging toch naast.

57' - Yaya Touré gaat zijn mannetje voorbij en duikt de grote rechthoek in.  Hij gaat tegen de grond, maar de Chinese scheidsrechter ziet er geen strafschop in.

62' - Drogba maakt zijn opwachting en dat zorgt meteen voor animo op de tribunes.

63' - Drogba geeft meteen zijn visitekaartje af.  Met een hakje in de zestien zet hij Gervinho op weg naar doel, maar die twijfelt opnieuw te lang.

64' - Bony brengt Ivoorkust verdiend langszij!
Hij komt bij een voorzet van Aurier goed voor zijn tegenstander en kopt overhoeks binnen.

66' - Opnieuw een steengoede voorzet van Aurier.  Deze keer kan Gervinho zijn hoofd er tegen zetten.  Kawashima laat zich kloppen in de korte hoek.

74' - Wissel bij Ivoorkust. Constant Djakpa komt in de plaats van de geblesseerde Arthur Boka.

81' - Drogba gaat achter de bal staan en knalt de bal vanop zo'n 25 meter naar de rechter hoek.  Kawashima duwt de bal in hoekschop.

87' - Ivoorkust kan counteren na een hoekschop voor de Japanners.  Met vier zijn ze in de aanval, maar Gervinho verspeelt de bal.  De ex-speler van Beveren speelt vanavond, ondanks het doelpunt dat Ivoorkust op voorsprong bracht, niet zijn beste wedstrijd.

89' - Kalou geraakt in eerste instantie niet voorbij Nagatomo, maar krijgt er dan uit een scherpe hoek nog een schot uit.  Kawashima moet bij de les zijn.  Hij tikt de bal van onder de lat.

90+3' - Het spel lag even stil door een blessure van Konan, Ivoorkust moet het einde van de wedstrijd halen met tien. Japan probeert nog even alles op alles te zetten, maar Zokora kan ontzetten.

Opmerkelijk:

Ivoorkust leek op weg naar duur puntenverlies, maar vier minuten nadat talisman Didier Drogba het veld betrad, stonden de Oranje Olifanten wel op voorsprong. Zal bondscoach Lamouchi nog lang moeten twijfelen of hij de Galatasaray-spits de volgende wedstrijd opstelt?

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!