Italië heeft het topduel tegen Engeland in groep D gewonnen: de Squadra haalde het in het tropisch hete Manaus met 1-2, Mario Balotelli scoorde het beslissende doelpunt net na rust.
Beide Europese grootheden maakten er voor de pauze een aangenaam kijkstuk van. Na enkele waarschuwingen was het iets voorbij het halfuur dan toch raak. Aanvoerder Andrea Pirlo stapte bij een hoekschop prinsheerlijk over het leer, waardoor Claudio Marchisio een boulevard aan ruimte voor zich kreeg om de bal met een fikse streep voorbij Joe Hart te trappen (0-1). 'The Three Lions' bleken echter niet onder de indruk. Twee minuten later sprintte Wayne Rooney de linkerflank af. De spits van Manchester United zette loepzuiver voor en aan de tweede paal knalde Daniel Sturridge, de gevaarlijkste man bij de Engelsen, de gelijkmaker voorbij Sirigu, de vervanger van de geblesseerde Buffon, tegen de netten (1-1). Bij de viering van dat doelpunt liep de Engelse fysiektrainer Gary Lewin een enkelblessure op. De onfortuinlijke man moest afgevoerd worden.

Na de pauze ging het spektakelstuk gewoon door. Beide ploegen stonden nog maar enkele minuten terug op de groen geverfde grasmat toen Balotelli een uitgemeten voorzet van Candreva tegen de netten knikte (1-2). Opnieuw Sturrdige en Rooney kregen nadien kansen op de gelijkmaker, maar het was toch Italië dat in de slotfase nog het dichtst bij de 1-3 kwam: de vrije trap van Pirlo belandde echter op de deklat.

Eerder op de avond haalde Costa Rica het in de openingswedstrijd in groep D verrassend met 1-3 van tweevoudig wereldkampioen Uruguay, dat daardoor in slechte papieren komt te zitten. Na één speeldag staan Italië en Costa Rica met drie punten achter hun naam, Engeland en Uruguay zijn puntenloos. Op de volgende speeldag neemt Uruguay het op tegen Engeland (19 juni) en staat Italië tegenover Costa Rica (20 juni).

Belangrijkste fases:

1' - Het is nog steeds dertig graden in Manaus, dat wordt zweten voor de Engelsen en de Italianen.

4' - Sterling krijgt wat tijd en ruimte en haalt verschroeiend uit. Een deel van het publiek juicht en denkt dat Engeland gescoord heeft. Optisch bedrog, want de knal van de Engelsman strandt in het zijnet.

5' - Nu moet de Italiaanse goalie wel vol aan de bak. Henderson schiet vanuit de tweede lijn, Sirigu bokst weg. Levendig begin van de partij.

8' - Prilo claimt handspel, maar daar wil Kuipers terecht niets van weten. De Italiaanse actie eindigt met een gekraakt schot van Chiellini.

9' - De Engelsen hebben hun handen vol met Darmian, die veel meters maakt op rechts. Aan de overzijde plukt Sirigu een cross van Johnson uit de lucht.

13' - De aanvaller van Liverpool zet zijn turbo aan en haalt de achterlijn. Paletta kan nauwelijks volgen. Sturridge wil voorzetten maar de bal belandt in de armen van Sirigu.

19' - Candreva draait rond zijn as en vuurt een kanonskogel af. Hart kan het leer niet klemmen en heeft geluk dat de Italianen niet kunnen profiteren.

22' - Sterling flitst zich voorbij zijn tegenstander en zet laag voor. De inlopende Welbeck wil de bal binnentikken maar wordt vakkundig afgeblokt.

23' - Super Mario laat zich voor het eerst opmerken. Zijn gekruld schot vliegt over.

35' - Pirlo laat een laaggenomen hoekschop slim door de benen lopen. Marchisio controleert, zijn schot verdwijnt tussen een bos van spelers in de verste hoek: 0-1.

37' - Lang heeft Italië niet kunnen genieten van de voorsprong. Rooney duikt op links het gat in en levert een gemeten voorzet af. Sturridge weet wel raad met zo'n situaties en schiet de 1-1 binnen voorbij een kansloze Sirigu.

45+2' - Pirlo zondert met een sublieme doorsteekbal Balotelli af. Hart komt uit zijn doel, vanuit een scherpe hoek lobt Balo de bal over de Engelse doelman. Jagielka heeft het gevaar goed ingeschat en brengt redding op de lijn.

45+2' - Engeland ontsnapt net voor het rustsignaal wanneer het schot van Candreva tegen de paal vliegt.

48' - Sturridge gaat gezwind voorbij De Rossi. Sirigu moet zich volledig strekken op het harde schot van de doelpuntenmaker.

50' - Wat een start van deze tweede helft. Baines geeft teveel ruimte aan Candreva. Die zet Balotelli opduiken aan de tweede paal. Die knikt de 1-2 zonder pardon binnen.

51' - Sturridge zet een heerlijke eenmansactie op. Chiellini is echter het laatste eindstation.

55' - Alarmfase rood in de zestien van Italië. Johnson met de lage voorzet. De Rossi trapt het leer weg.

56' - Paletta zet het blok op de aanvoerder van Liverpool, maar Kuipers wijst niet naar de stip.

59' - Eerst kan Balotelli net niet bij een scherpe voorzet. Aan de overzijde zoeft een geplaatst schot van Sturridge rakelings naast.

62' - Rooney mist: hij doet alles goed behalve scoren. Zijn lage schuiver is niet gekadreerd.

65' - Het hoge tempo eist zijn eerste slachtoffer: de dribbelvaardige Raheem Sterling heeft last van krampen. Even later kan hij gewoon verder spelen.

68' - Het blijft afstandsschoten regenen. Deze keer waagt Candreva nog eens zijn kans: naast.

71'  - Cahill smijt zich naar een corner van Baines. Paletta let nu wel goed op en devieert de kopbal in een nieuwe hoekschop.

73' - Applauswissel voor Mario Balotelli. Onder luid applaus gaat de nukkige spits naar de kant voor Immobile, de topschutter van de Serie A, die volgend seizoen uitkomt voor Borussia Dortmund.

75' - Sturridge wordt stevig aangepakt door Chiellini, vrije trap vanop zo'n vijfentwintig meter.

77' - Baines krult de stilstaande fase over de muur, maar Sirigu is er net op tijd bij om de 2-2 te verijdelen.

85' - Na een opzichtige fout van De Rossi op Lallana maakt Gerrard zich klaar voor een vrije schop. De Italianen halen opgelucht adem want Stevie G mikt te hoog.

87' - Barkley steekt lateraal het veld over en wil uithalen. Rooney snoept hem echter de bal af en gaat voor eigen succes, zonder succes.

90+2' - Sterling krijgt geel, hij werkt Parolo tegen de vlakte na een zeldzame tegenprik van de Italianen.

90+4' - Pirlo trapt met veel gevoel een vrije trap richting het doel van Hart. Die ziet dat de bal met een lichte curve wegdraait en uiteenspat op de deklat.

Opmerkelijk:

Wayne Rooney speelde al in negen WK-duels, maar kon pas nu voor het eerst een wezenlijke bijdrage leveren aan een doelpunt: zijn assist voor de goal van Sturridge was zijn eerste in een WK-wedstrijd.

De wedstrijd werd vijf minuten voor rust even opgehouden voor blessureverzorging... maar vreemd genoeg ging het niet om een speler, maar om de physical coach van de Engelsen. Garry Lewin vierde het doelpunt van Daniel Sturridge iets te enthousiast, ontwrichtte zijn enkel, en moest met de brancard worden weggedragen.

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!