Bondscoach Tabarez: ‘Maakten onbegrijpelijke fouten’
Foto: AFP

Tweevoudig wereldkampioen Uruguay, de nummer vier van het vorige WK, ging zaterdag in de openingswedstrijd in groep D op het WK in Brazilië verrassend met 1-3 onderuit tegen het kleine Costa Rica. Het spreekt voor zich dat de Uruguayaanse bondscoach Oscar Tabarez na de wedstrijd in alle staten was.

‘Dit is een bijzonder zware slag waarvan we snel moeten herstellen. Ik heb ons vandaag onbegrijpelijke fouten zien maken, fouten waar we ons in het verleden niet op lieten betrappen’, aldus Tabarez, die ook niet te beroerd was om de hand in eigen boezem te steken. ‘Niet enkel op het veld liep het fout. Misschien stond het tactisch ook niet op punt. En daar ben ik verantwoordelijk voor. Costa Rica was na rust sterker dan wij en domineerde de partij. Ik moet bovendien hun doelman (Keylor Navas Levante, red) feliciteren, want hij had uitstekende saves in huis op de beslissende momenten in de wedstrijd.’

Uruguay moet nu in de resterende twee groepswedstrijden, tegen respectievelijk Engeland en viervoudig wereldkampioen Italië, vol aan de bak om de kwalificatie voor de achtste finales alsnog af te dwingen. ‘Op 19 juni tegen Engeland proberen we onze eerste driepunter te pakken’, besloot Tabarez hoopvol.

Zijn collega Jorge Luis Pinto prees de intelligentie van zijn spelers. Nadat ze in de eerste helft op achterstand waren gekomen, slaagden ze er na de pauze toch nog in om drie keer te scoren. ‘Ze hebben hun hoofd erbij gehouden. Dit is een zege van het verstand, het hart, de benen en veel toewijding. Door het tempo op te drijven konden we door hun verdediging breken’, aldus Pinto.