Paswoorden tienduizenden pizzaklanten gestolen
Foto: Photo News

Een hacker is er in geslaagd in te breken in de Franse en Belgische online database van pizzaketen Domino’s Pizza. Via de site van Domino’s kunnen klanten pizza bestellen die thuis wordt afgeleverd.Ze kunnen daarvoor een login met een paswoord, adres, e-mailadres, naam en telefoonnummer aanmaken.

De hacker zegt dat hij die gegevens (en hun favoriete pizzasoort) heeft gestolen van 58.000 Belgische klanten. Voor Frankrijk zou het gaan om meer dan tien keer zoveel gegevens: 592.000.

De indringer, die werkt onder de schuilnaam ‘Rex Mundi’ maakte het nieuws vandaag zelf bekend via Twitter. Hij eist dertigduizend euro, anders maakt hij alle gegevens publiek. Domino’s heeft tijd tot maandagavond om te betalen. Om te bewijzen dat hij de site heeft gehackt, plaatste hij vandaag de gegevens van drie Franse en drie Belgische klanten online.

Het is lang niet de eerste keer dat Rex Mundi toeslaat: in het verleden waren kredietverstrekker Elantis (een dochterbedrijf van Belfius) en de uitzendkantoren AGO-interim en Accord zijn doelwitten. Het dossier rond Rex Mundi is in handen van het gerecht van Luik. Omdat hij zijn slachtoffers meestal vraagt om via de virtuele munt Bitcoin te betalen, is het zeer moeilijk om hem te traceren.

Inbraken zoals nu bij Domino’s Pizza houden een risico in omdat de wachtwoorden van de gebruikers van die sites bekend raken. Omdat veel internetgebruikers voor de meeste sites (Facbook, e-mail, online winkels, enzovoort) hetzelfde wachtwoord gebruiken, veranderen zij best hun wachtwoord.

‘We hebben al onze klanten al gecontacteerd met dat advies’, zegt André ten Wolde, de CEO van Domino’s Pizza. ‘Er zijn duidelijke indicaties dat er is ingebroken op onze server. De gegevens die daarop staan, zijn beveiligd. Allicht heeft de hacker die dus kunnen kraken. Financiële gegevens, zoals van kredietkaarten, zijn zeker niet gestolen.’

Het bedrijf heeft bij het gerecht van Parijs een klacht ingediend. Het is niet van plan om aan de afpersing toe te geven.