Mogelijk ‘superoceaan’ gevonden onder aardkorst
Foto: Paul Paladin

Wetenschappers hebben mogelijk een gigantische hoeveelheid water gevonden honderden kilometers onder de aardkorst. De oceanen die we nu kennen zou daarmee drie keer gevuld kunnen worden. Dat stelt een studie gepubliceerd in Science.

Het water zit 660 kilometer onder de aardkorst, zeggen de Amerikaanse wetenschappers die nu vermoeden dat het water van onze oceaan oorspronkelijk van binnenin de planeet kwam. Tot nu werd er eerder van uitgegaan dat het water van ijskometen kwam.

De onderzoekers gebruikten data van seismometers over de Verenigde Staten en combineerden die info met experimenten op stenen. Zo kwamen ze erop dat het smelten en de bewegingen van steen honderden kilometers onder de grond tot een proces kan leiden waarbij water in steen vast zou komen te zitten.

Geofysicus Steve Jacobsen zegt wel dat het verborgen water onder de aarde als buffer dient op onze oceanen die daardoor al miljoenen jaren even groot blijven. ‘Maar als het verborgen water naar boven zou komen, zouden enkel hoge bergtoppen te zien zijn op het aardoppervlak.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig