'Andere frisdranken bevatten nog meer suiker dan Cola'
Coca-Cola Foto: AP

We weten dat drankjes als Coca-Cola en Pepsi veel suiker bevatten, maar bij andere dranken zoals limonade en gemberbier is het nog erger gesteld. Dat blijkt toch uit de resultaten van een campagne ‘Action on Sugar’ waarbij specialisten 232 drankjes hebben onderzocht die verkocht worden in de populaire supermarkten. Coca-Cola brengt net nu zijn nieuwe (deels suikervrije) colavariant naar Europa.

Bijna vier op de vijf (79 procent) 330 ml blikjes met koolzuurhoudende drank in, bevatten meer dan zes theelepels suiker. De ergste ‘overtreders’ zijn gemberbieren, zoals ‘Old Jamaica Ginger Beer’. 330 ml van dit drankje komt overeen met tien theelepels suiker. Opvallend is dat eenzelfde hoeveelheid Coca-Cola gelijk is aan negen theelepels.

Andere drankjes die een hoog suikergehalte hebben, zijn Club Orange (twaalf theelepels) en Fanta druif-gearomatiseerde drank (elf theelepels). Andere dranken waarvan verwacht zou worden dat ze gezonder zijn, zoals vlierbloesemsap en druivensap, overschrijden het aantal suikers in cola.

De specialisten achter de campagne Action on Sugar benadrukken dat zoete dranken te veel suiker bevatten voor onze gezondheid. Coca-Cola, Pepsi en andere populaire dranken, zoals Sprite zijn op lange termijn bedreigend voor de volksgezondheid door het aantal mensen dat deze dranken consumeren.

Lager suikergehalte

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaf onlangs nog de aanbeveling om de maximale hoeveelheid suiker die we dagelijks consumeren te halveren. Tot nu toe adviseerde de WHO dat maximaal tien procent van de dagelijkse energie-inname zou bestaan uit suiker. Dat komt overeen met ongeveer 50 à 70 g of zes à acht theelepels suiker per dag voor een volwassene met een normaal lichaamsgewicht.

In de nieuwe aanbeveling behoudt de WHO die norm, maar zegt de organisatie tegelijk dat we eigenlijk moeten streven naar een maximum van vijf procent. Professor Graham MacGregor van de Action on Sugar-campagne stelt dat toegevoegde suikers volledig overbodig zijn en sterk verbonden zijn met diabetes type 2.

‘Wij dringen er bij Jeremy Hunt (Britse staatssecretaris voor gezondheid, red.) op aan maatregelen te nemen. Suiker vervangen door zoetstoffen is geen optie: we moeten zoetigheden vermijden, zodat de mensen automatisch minder zin hebben in zoete dranken’, aldus een specialist van de campagne.

‘Het kan vergeleken worden met de succesvolle verlaging van de zoutinname. Mensen consumeren vijftien procent minder zout dan tien jaar geleden. Het zou naar schatting 9.000 levens per jaar redden. Het is nu tijd hetzelfde te doen voor suiker’, luidt het.

Net nu heeft frisdrankengigant Coca-Cola de groene variant van hun frisdrank aangekondigd in Groot-Brittannië (en binnenkort ook bij ons?): Coca-Cola Life, waarbij een deel van de suiker werd vervangen door extracten van stevia. De drank bevat minder calorieën dan de traditionele variant en zou dus dichter moeten aanleunen bij de ‘echte’ colasmaak. 

'Coca-Cola Life is een alternatief voor mensen die een caloriearme drank verkiezen met natuurlijke producten’, aldus het bedrijf. Bovendien heeft de drank ook een groen kantje, want het wordt verdeeld in volledig recycleerbare flessen van PlantBottle die voor dertig procent zijn gemaakt van planten. Maar ook Coca-Cola Life is geen wonderdrankje: actievoerders stellen dat het drankje nog steeds een hoeveelheid van vier theelepels bevat.