Waalse regering: 'Delhaize moet verantwoordelijkheid nemen'
Waals minister-president Rudy Demotte naast Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt. Foto: Photo News
Een delegatie van Delhaize België werd vandaag ontvangen door de Waalse regering, naar aanleiding van de forse herstructurering bij de winkelkete. In Wallonië sneuvelen 5 vestigingen van Delhaize. Dat lieten minister-president Rudy Demotte, minister van Economie Jean-Claude Marcourt en minister van Werk André Antoine weten. Vrijdagochtend rond 10:00 uur zal uittredend premier Elio Di Rupo de vakbondsdelegaties van Delhaize België ontvangen. Eerder had de premier al een onderhoud met ceo Denis Knoops.

De Waalse regering drong er bij de warenhuisketen zwaar op aan dat ‘Delhaize haar verantwoordelijkheid neemt en de sociale schade zoveel mogelijk beperkt door naakte ontslagen te vermijden en alternatieven te zoeken voor de sluiting van winkels’.

De regering in het zuiden van ons land hoopt dat de Delhaize-groep zich duurzaam in België zal verankeren met een commerciële strategie die respect uitstraalt naar de werknemers. Gisteren raakte bekend dat in Wallonië 5 Delhaize-winkels moeten sluiten.

De Waalse regering merkt verder op dat het dossier momenteel in handen is van de federale regering, onder meer als het gaat over de procedure-Renault. Het is dan ook normaal dat de eerste contacten via het federale niveau verlopen.

Di Rupo ontmoet vakbonden vrijdag

Federaal premier Di Rupo sprak woensdag al zijn steun uit aan de getroffen werknemers en hun families. In een onderhoud met minister van Werk Monica De Coninck, de Belgische vicepremiers en de Delhaize-top woensdag herinnerde premier Di Rupo de directie van de retailer er aan dat de regering zal waken over de naleving van de sociale wetgeving en de rechten van de werknemers. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters had woensdag een onderhoud met toplui van Delhaize.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig