Duizenden extra zelfdodingen door crisis, maar niet overal
Een vrouw loopt in Griekenland voorbij een van de vele winkels die door de crisis gesloten zijn Foto: AP

In Europa, de Verenigde Staten en Canada samen heeft de crisis meer dan 10.000 extra zelfdodingen veroorzaakt. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het Britse Journal of Psychiatry.

De onderzoekers analyseerden data van 24 EU-landen, de VS en Canada. Opvallend in de studie is dat niet alle landen een stijgend aantal zelfmoorden kende. Zweden, Finland en Oostenrijk konden een stijging van het aantal zelfdodingen vermijden. Het onderzoek toont ook de link tussen werkloosheid, onzekerheid en de mentale gezondheid van mensen.

Tot 2007 daalde het totaal aantal zelfmoorden in Europa. Tegen 2009 was er een toename van 6,5 procent. Die toename bleef aangehouden tot 2011.

Dat komt overeen met een extra aantal zelfmoorden van 7.950. In Canada komt de stijging vanaf 2008 neer op 240 extra zelfmoorden. In de VS is de situatie anders: het aantal zelfmoorden steeg al, maar ging nog forser om hoog door de crisis. Dat zorgde voor 4.750 meer zelfdodingen.

Te vermijden

De onderzoekers stellen een belangrijke vraag bij de resultaten: zijn de extra zelfmoorden door de crisis te vermijden? De situatie in Zweden, Finland en Oostenrijk zou daar op kunnen wijzen.

Een van de redenen is volgens een onderzoeker dat die landen mensen weer aan het werk helpen. Een thema dat bij ons in België nog niet zo lang geleden aan bod kwam, maar dan in het kader van langdurig zieken. Ziekenfondsen willen bekijken of ze mensen sneller kunnen integreren op de werkvloer, net omdat het beter zou zijn voor de mentale gezondheid.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan telefonisch terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.1813.be.