VOORBESCHOUWING GROEP E. Neemt Frankrijk revanche?
Paul Pogba Foto: rr
In Groep E is het vooral uitkijken naar de prestaties van Frankrijk. De wereldkampioen uit 1998 ging in 2010 in Zuid-Afrika met de billen bloot en wil in Brazilië eerherstel. Ook Zwitserland mag hopen op de tweede ronde, want Ecuador en Honduras lijken niet in staat om de nummer tien van de wereld het vuur aan de schenen te leggen.

Frankrijk heeft na het trauma van Zuid-Afrika schoon schip gemaakt en koestert met jonge talenten als Paul Pogba en Raphaël Varane voorzichtig nieuwe hoop. Rond die twee talenten kan bondscoach Didier Deschamps met Laurent Koscielny en Olivier Giroud van Arsenal en Karim Benzema van Real Madrid ervaring uit de Europese top posteren.

Zwitserland is ongemerkt de top tien van de wereld binnengekomen. Met ervaren topspelers als Wolfsburg-doelman Diego Benaglio, de aanvallende Juventus-rechtsachter Stephan Lichtsteiner, de pijlsnelle Bayern-winger Xherdan Shaqiri en het Napoli-trio Blerim Dzemaili, Valon Behrami en Gokhan Inler wenkt de tweede ronde, zeker gezien de matige tegenstand.

Behalve de dartele wingers Antonio Valencia en Jefferson Montero is de belangrijkste troef van Ecuador het thuisvoordeel op 2.800 meter hoogte in Quito, waar tegenstanders letterlijk in ademnood ­komen. Maar Brazilië is Quito niet.

Honduras heeft dan weer nog nooit een wedstrijd gewonnen op een WK en de vraag of is dat snel kan veranderen met een ploeg waarin de vedetten Wilson Palacios, Maynor Figueroa, Roger Espinoza en Emilio Izaguirre dienende spelers zijn bij ploegen als Stoke, Hull, Wigan en Celtic