Peter Verlinden was lid van voorloper Vlaams Belang
Foto: © VRT 2008 - Bart Musschoot

VRT-journalist Peter Verlinden was lid van extreemrechtse groeperingen als Voorpost en VMO. Hij richtte ook de Mechelse afdeling van VNP, de voorloper van Vlaams Belang, mee op. Dat was allemaal undercoverwerk voor zijn scriptie als politicoloog, zegt hij in ‘Knack’.

Op 2 juni publiceerde VRT-journalist Peter Verlinden het opiniestuk “Negers!” staat op onze gevel op deredactie.be. Hij kaartte het stilzwijgen van de politieke partijen, en bij uitstek N-VA, en de (massa)media over de racistische uitlatingen van Vlaams Belang aan. Zijn pleidooi lokte veel (goedkeurende) reacties uit. In een interview met het weekblad Knack woensdag komt hij nog eens terug op zijn opiniestuk en doet hij opmerkelijke uitspraken over zijn eigen verleden.

Verlinden komt uit een Vlaams-nationalistisch nest. Zijn grootvader verdedigde als advocaat collaborateurs na de oorlog, zegt hij in Knack. En zijn moeder is lid van N-VA en kwam ooit op voor de Volksunie. Zelf werkte Verlinden eind jaren tachtig als woordvoerder op het kabinet van minister van Ontwikkelingssamenwerking André Geens (VU).

De nodige kennis van zaken om uitspraken te doen over het racisme Vlaams Belang deed Verlinden op in zijn studententijd. ‘Als jonge politicoloog heb ik voor mijn licentiaatsscriptie twee jaar onderzoek gedaan naar extreemrechts binnen het Vlaams-nationalisme’’, staat in Knack. ‘Om in die kringen door te dringen, werd ik lid van (...) Voorpost en de VMO.’ Hij was zelfs stichtend lid van de Mechelse afdeling van de Vlaams Nationale Partij, de voorloper van Vlaams Blok.