Trofimov wint in Dauphiné, Bakelants strandt op ereplaats
Foto: AFP

Yuri Trofimov heeft de vierde etappe in de Dauphiné Libéré gewonnen. De Rus van Katusha was na 167,5 kilometer de beste van een kopgroep van dertien. Hij reed weg op de Col de Manse en kwam solo over de finish. Chris Froome moest geen enkele aanval beantwoorden en blijft leider.

Wielrennen op Sportwereld.be

Na een half uur koers ontstond een kopgroep van 13 met daarin Jan Bakelants als enige Belg. Andere bekende namen voorin waren Lars Petter Nordhaug (Belkin), Peter Velits (BMC), Pim Ligthart (Lotte-Belisol) en Bob Jungels. De koplopers fietsten snel een voorsprong van bijna vijf minuten bij elkaar. Vooral Bakelants toonde zich bedrijvig voorin. Hij kwam als eerste boven op de Côte de Rosans (4de categorie) en won de tussenspurt in Veynes. Omega Pharma - Quick-Step kreeg ook nog slecht nieuws te verwerken, want spurter Gianni Meersman verliet in de bevoorradingszone de wedstrijd. In het peloton zetten de ploegmaats van leider Chris Froome zich resoluut op kop, waardoor de vluchters met een voorsprong van slechts drie minuten de finale ingingen.

Die finale was verraderlijk, met de top van de Col de Manse (2de categorie), een beklimming van 9,6 kilometer, op amper 12,5 kilometer van aankomstplaats Gap. In de kopgroep trokken Caruso, Velits en Bouet stevig door, maar de drie kregen geen vrijgeleide. Het sein voor Yuri Trofimov om het te proberen. De Rus van Katusha kwam als eerste boven op de Manse en stortte zich in de afdaling van de Manse. Bakelants volgde op 38 seconden. In het peloton gebeurde er, op enkele pogingen van niet-klassementsrenners na, weinig. Ook in de afdaling gebeurde er weinig. Vorig jaar ging Contador er nog tegen de grond en moest Froome even voet aan grond zetten, maar dit jaar namen de tenoren geen overdreven risico’s.

Yuri Trofimov kwam in de afdaling niet meer in de problemen en reed solo naar winst. Zijn tweede zege in de Dauphiné, want in 2008 won hij de vijfde etappe. Bakelants reed lange tijd op de tweede plaats, maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een zevende plaats. Chris Froome kwam nooit in de problemen en blijft leider.

Uitslag:

1. Yuri Trofimov (Rus/KAT)in 3h59'22"
2. Gustav Larsson (Zwe/IAM) op 0:23
3. Pim Ligthart (Ned/LTB) 0:25
4. Lars Petter Nordhaug (Noo/BEL) 0:26
5. Peter Velits (Slv/BMC) z.t.
6. Maxime Bouet (Fra/ALM) z.t.
7. Jan Bakelants (Bel/OPQ) z.t.
8. Damiano Caruso (Ita/CAN) z.t.
9. Andriy Grivko (Oek/AST) 1:31
10. Ryder Hesjedal (Can/GRS) z.t.

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Stand:

1. Chris Froome (GBr/SKY) in 14u09'19"
2. Alberto Contador (Spa/TIN) op 0:12
3. Wilco Kelderman (Ned/BKN) 0:21
4. Andrew Talansky (VSt/GRM) 0:33
5. Jürgen Van den Broeck (Bel/LTB) 0:35
6. Vincenzo Nibali (Ita/AST) 0:50
7. Maxime Bouet (Fra/ALM) 1:01
8. Haimar Zubeldia (Spa/TRE) 1:22
9. Jakob Fuglsang (Den/AST) z.t.
10. Adam Yates (GBr/ORI) 1:31