‘België wint het WK’
De kloof tussen arm en rijk is het kleinst in België. Foto: BELGA

Van de 32 landen die deelnemen, zou België winnen mocht er een wereldbeker uitgereikt worden voor de kleinste kloof tussen arm en rijk. Ons land zou Duitsland verslaan in de finale. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Oxfam.

Oxfam stelt dat wanneer de strijd van het Wereldkampioenschap, dat donderdag start in Brazilië, zou gebaseerd zijn op de laagste sociale ongelijkheid, België de overwinnaar is. Vele van de Latijns-Amerikaanse favorieten zouden onderaan de lijst staan. Engeland, een van de ontwikkelde landen waar de ongelijkheid het grootst is, zou slechts de tweede ronde halen en verliezen van Japan.

Ricardo Fuentes-Nieva, het hoofd van de onderzoeksdienst van Oxfam, zegt ‘dat Engeland gekenmerkt wordt door een opeenvolging van regeringen die falen in het dichten van de kloof tussen arm en rijk’. Ongelijkheid groeide sterk in het Verenigd Koninkrijk in de jaren 80.

Fuentes Nieva, benadrukt dat er niet enkel in Engeland sprake is over een groeiende sociale ongelijkheid. Volgens hem moeten wereldleiders dringend nieuwe maatregelen nemen om de kloof te verkleinen. Het vergt actie om te voorkomen dat een globale elite economisch profiteert ten koste van de armen.

Rode kaart

Landen in Centraal-Amerika en Zuid-Amerika hebben de grootste inkomensverschillen tussen de rijke en de arme bevolking. Hoewel de kloof in Latijns-Amerika al is teruggedrongen, krijgen Honduras, Colombia, Costa Rica, Chili en Argentinië toch elk een rode kaart van Oxfam. Ook Brazilië, het land dat al vijfmaal het WK heeft gewonnen, wordt op het matje geroepen.

Arme Brazilianen zijn al in opstand gekomen om te protesteren tegen de hoge kosten die gepaard gaan met de organisatie van het WK in een land dat gekenmerkt wordt door hoge armoedecijfers. Ze hebben er al mee gedreigd het sportevenement te verstoren door hun opstanden verder te zetten.

‘De regels van het spel in Latijns-Amerikaanse landen zijn nog steeds in het voordeel van de rijken, de machtigste burgers. Toch gaat Latijns-Amerika de goede richting uit, want het is de enige regio in de wereld waar de ongelijkheid kleiner wordt. Indien de wereld verdere stappen onderneemt om de kloof tussen arm en rijk tegen te gaan, zullen de resultaten van de ‘Wereldbeker Ongelijkheid’ er binnen vier jaar helemaal anders uitzien’, aldus Fuentes-Nieva.

Oxfam stelt dat haar wereldbeker gebaseerd is op de Palma ratio, een techniek die economisten gebruiken om te berekenen hoe het inkomen in een land verdeeld is tussen arm en rijk.