Vakbonden Delhaize zullen spontane acties blijven erkennen
Ook in Berlaar ging de Delhaize-winkel dicht. Foto: Wout Engels
Overal in België sluiten steeds meer Delhaize-vestigingen hun deuren uit protest na het nieuws van de zware besparingsoperatie. 2.500 banen staan op de tocht, 14 winkels worden bedreigd met sluiting. Het gaat om spontane acties en de vakbonden geven aan dat ze in de volgende dagen dit soort acties 'zullen blijven erkennen'.

Volgens Manuel Gonzalez, permanent secretaris voor het ACV in Brussel, waren woensdagmiddag om 12 uur alle Brusselse Delhaizes gesloten. Dat zijn er een twintigtal. Het gaat om winkels die de groep zelf uitbaat. In Brussel wil Delhaize één winkel sluiten.

'De mensen zijn gechoqueerd', zegt Gonzalez. 'Delhaize heeft jarenlang zijn winkels als goede huisvader geleid. Deze manier van werken is nieuw in de bedrijfscultuur.'

De andere winkels waar het personeel spontaan staakt, bevinden zich in, Kortrijk, Dendermonde, Diest, Luik en Oudergem. Ook in Berlaar is de Delhaize-winkel dicht, mogelijk heropent die in de loop van de dag. Acties waren er voorts nog in Eupen, La Louvière, Morlanwelz en Epinois. De winkels in Schaarbeek (Verhaeren), Dendermonde (Oude Vest), Diest, Kortrijk (Ring) en La Louvière zijn ook effectief bedreigd met sluiting. 

Woede is uitermate groot

'Ik denk niet dat de directie deze reactie verwacht had. Het personeel was voorbereid op een scenario, maar niet het rampscenario van vandaag”, illustreert Jan De Weghe van het BBTK. 'De mensen pikken het ook niet dat de schuld deels bij hen gelegd wordt. Ze hebben amper een loontje van 1.300 à 1.400 euro. Door daar enkele euro’s in te leveren komen de klanten niet terug.'

De Weghe sluit niet uit dat er ook de volgende dagen nog spontane acties zullen zijn in enkele Delhaize-vestigingen. Die acties zullen door de vakbonden worden erkend. 'Als het personeel het werk wil neerleggen om zijn ongenoegen te uiten, zullen we dat blijven erkennen', verklaarde Myriam Delmée van de socialistische vakbond.

De bonden komen volgende week maandag bijeen om zich te beraden over de te volgen strategie. 'We zijn niet van plan om zomaar de agenda van de directie te volgen.'

Aarschot

Aarschot betreurt alvast het feit dat Delhaize de supermarkt in het centrum van de stad wil stopzetten en hoopt dat dit zonder veel sociale schade zal voltrokken kunnen worden. Het stadsbestuur zal contact opnemen met het management van Delhaize om te bekijken welke pistes mogelijk zijn voor deze winkel.

De vestiging in Aarschot speelt een belangrijke rol in het kernwinkelgebied van Aarschot en dus zal alles in het werk gesteld worden om een doorstart mogelijk te maken. 'Als dit niet mogelijk is zullen we proberen een nieuwe kwaliteitsvolle speler voor deze strategische locatie aan te trekken. Het strategisch-commercieel plan voor de binnenstad is hiervoor de rode draad', aldus schepen van Lokale Economie Mattias Paglialunga (CD&V)

Acties kunnen aanslepen

Volgens nationaal secretaris Delphine Latawiec dreigt de actie in de getroffen winkels lang te duren: 'Het is nog wat vroeg hier nu uitspraken over te doen. De komende dagen zullen we een beter zicht krijgen op de gemoederen. Maar met de zomervakantie voor de deur kan de consultatie van de werknemers lang aanslepen.'