Sms met alarm bij zwaar weer komt eraan
Kwaremont pinksterweekend Foto: credit

Binnenkort kan de overheid een waarschuwing uitsturen bij dreigend onheil. Ook naar gsm-gebruikers in de buurt van een bepaalde zendmast.

Het wordt weldra mogelijk de bevolking sneller en gerichter te waarschuwen bij een incident of naderend onheil. Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken werkt een systeem uit, Be-Alert gedoopt, dat burgers een gesproken boodschap op de vaste telefoon of een sms op de mobiele telefoon kan toezenden.

Het project loopt op proef in 33 gemeenten. ‘Ten vroegste in 2015 zou het over heel het land uitgerold kunnen worden’, zegt Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum.

In eerste instantie worden mensen verwittigd die zich ingeschreven hebben op een lijst. In een latere fase kunnen meer mensen bereikt worden. Zo kunnen alle gsm-bezitters in de buurt van een bepaalde zendmast geïdentificeerd worden en een sms toegestuurd krijgen.

Al is zo’n systeem niet dé oplossing voor noodweer zoals tijdens het pinksterweekend. ‘Onweer is per definitie dynamisch’, aldus Michel De Meyer, weervoorspeller van het KMI.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig