Tom Lenaerts weg bij Woestijnvis
Tom Lenaerts. Foto: Marc Herremans - Corelio

Tv-presentator Tom Lenaerts (45) verlaat na meer dan 15 jaar Woestijnvis, hofleverancier van tv-zender Vier. Hij gaat een eigen, kleinschalig, productiehuis oprichten.

'De voorbije 15 jaar heb ik bij Woestijnvis de kans gekregen om de meest uiteenlopende programma's te maken, samen met erg getalenteerde collega's. Het is een periode waar ik met trots, voldoening en dankbaarheid op terugkijk. Maar vandaag heb ik het gevoel dat het tijd is voor een nieuw creatief verhaal. Een verhaal dat begint met de opstart van een kleinschalig, onafhankelijk productiehuis.'

Tom Lenaerts, in een persbericht


'Met wie, voor wie en wat precies, dat zal de komende weken duidelijk worden. Ik zal daar dan met plezier verder over communiceren', klinkt het verder nog. 

'Tom Lenaerts heeft 16 jaar lang alle mogelijke kansen gekregen binnen Woestijnvis, vandaag kunnen we alleen maar betreuren dat hij beslist heeft om zijn contract te verbreken', zo reageert productiehuis Woestijnvis op het vertrek van Lenaerts.

Ook bij Vier is men ontgoocheld over het vertrek van Lenaerts. 'We hadden Tom veel liever in het voorbije seizoen mee voorop in onze creatieve strijd gezien. Niettemin wensen we hem alle succes met zijn nieuwe plannen', klinkt het bij monde van woordvoerder Kristof Demasure.

Geen miljoenenpubliek

In 2011 verhuisde Tom Lenaerts met Woestijnvis naar Vier, het vernieuwde VT4. In september 2012 was hij de gastheer van De Kruitfabriek. Maar de actuashow, gelanceerd als alternatief voor Het Journaal met ook Studio Brussel-stem Sofie Lemaire en Radio 1-presentator Gilles De Coster, kon de hoge verwachtingen niet inlossen. Lenaerts was op Eén gewend om voor een miljoenenpubliek te spelen, maar de kijkers volgden niet. De Kruitfabriek werd in 2013 al afgevoerd.

Hij begon zijn tv-carrière achter de schermen bij Morgen Maandag (1993) van Mark Uytterhoeven op het toenmalige TV1. Hij was voor het eerst op het scherm te zien in het improvisatieprogramma Onvoorziene Omstandigheden.

Samen met partner in crime Bart De Pauw maakte hij de populaire programma’s Schalkse Ruiters (1996), Mannen op de Rand van een Zenuwinzinking (2001) en De Mol (1998)

Hij bedacht en presenteerde ook de quiz De Pappenheimers en werkte mee aan de fictiereeks De Parelvissers. Voor Vier schreef en regisseerde hij Met man en macht.

Lenaerts wil voortaan onder eigen vlag varen en ook voor andere zenders programma's maken. Hij is niet de eerste die Woestijnvis vaarwel zegt: onder meer Bart De Pauw en Tom Van Dyck gingen hem voor.

Lees morgen meer over het vertrek van Lenaerts in De Standaard van 11 juni.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig