Concentra krijgt steun van Nederlands Limburg
Foto: BELGA

De Nederlandse provincie Limburg wil uitgever Concentra helpen bij de overname van de Nederlands-Limburgse dagbladen De Limburger en het Limburgs Dagblad. De provincie wil garant staan voor 10 miljoen euro die de uitgeverij uit Hasselt leent voor de overname, staat in een voorstel aan Provinciale Staten in Nederland.

De kranten zijn nu nog eigendom van het Britse Mecom. Volgens het voorstel heeft Concentra voor de overname in totaal 46,5 miljoen euro financiering nodig. De transactie moet op 1 juli zijn afgerond.

Mecom probeert al lange tijd een koper te vinden. Op aandringen van het personeel werd er onderhandeld met Concentra.

Concentra klopte bij de provincie aan voor hulp. Nederlands-Limburg wil onder andere vanwege de werkgelegenheid een bijdrage leveren. De dagbladen vormen een gezond bedrijf en het risico is klein, oordeelt de provincie.

Concentra was tot eind vorig jaar zelf de uitgever van Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen. Die krantentitels zitten voortaan samen met die van Corelio in Mediahuis, de nieuwe joint venture van Corelio en Concentra. Het bedrijf in Hasselt is ook de uitgeverij achter de gratis krant Metro en regionale zenders als TV Limburg. In Nederland is het bedrijf al eigenaar van de regionale commerciële omroep TV Limburg en van A&C Media, een Limburgse uitgever van huis-aan-huisbladen.

Provinciale Staten bespreken het voorstel de komende weken.