Parijse Pont des Arts bezweken onder liefdessloten
Foto: REUTERS

Waar vorig jaar al voor werd gewaarschuwd, is ook gebeurd: een klein deel van de Parijse Pont des Arts is bezweken onder het gewicht van de vele hangslotjes die geliefden aan de reling hebben gehangen om hun liefde voor elkaar te bezegelen.

De Pont des Arts, een van de beroemdste bruggen over de Seine, moest afgelopen zondag even worden afgesloten voor het publiek, nadat een deel van de reling was losgekomen van het platform. Niemand raakte daarbij gewond, zo melden Franse media. De brug werd ondertussen terug opengesteld voor het publiek, nadat twee roosters met sloten tijdelijk waren vervangen door houten panelen.

Er werd al langer gewaarschuwd dat de beroemde Parijse brug langzaam bezweek onder het gewicht van de vele hangslotjes die geliefden er sinds 2008 vastklikken aan de reling om hun liefde voor elkaar te bezegelen, alvorens de sleutel in het water te gooien.

Burgemeester van het zesde arrondissement Jean-Pierre Lecoq had vorig jaar nog geopperd de sloten elke zes maanden te verwijderen, maar dat plan werd tot dusver nog niet uitgevoerd. Onderstaande ludieke video van Le Collectif de Libération du Pont des Arts, die maandag werd gepubliceerd, hoopt alsnog de honderden verliefde toeristen op andere gedachten te kunnen brengen.

Love is not a Lock from Les pcpa on Vimeo.

De Parijse brug is niet het eerste slachtoffer van het fenomeen, dat terug te brengen is tot de Italiaanse roman Ho voglia di te (Ik wil je) van Federico Moccia. Hij liet in zijn boek twee verliefde tieners een liefdesslot bevestigen aan de Ponte Milvio in Rome, opdat ze ’altijd met elkaar zouden verbonden zijn’, maar had niet kunnen voorzien dat duizenden inwoners en toeristen dat voorbeeld zouden volgen.

Gevolg: de oudste brug van Rome (uit de tweede eeuw voor Christus) dreigde in te storten onder het gewicht van al dat metaal en dus werden de sloten daar in 2007 al verboden.