‘België moet NSA-spionage voor rechter aanvechten’
Foto: AP

België moet het bespioneren van zijn burgers door de Amerikaanse NSA en het Britse GCHQ voor de rechter aanvechten. Dat besluit een juridisch rapport dat is opgesteld voor het Comité I, het orgaan dat de Belgische inlichtingendiensten controleert, zo schrijft De Tijd dinsdag.

De Belgische staat mag niet onverschillig blijven na de onthullingen van Snowden, concludeert het rapport van ULB-professor Annemie Schaus, dat in maart al werd besproken in de Senaat.

“De soevereiniteit is duidelijk geschonden als de Amerikanen en de Britten op ons grondgebied ‘malwaresystemen’ plaatsen om hier illegaal communicatie te onderscheppen”, benadrukt het rapport. Het Belgische parlement zou dan ook een onderzoek moeten openen om de feiten in kaart te brengen en uit te maken wie verantwoordelijk is. België kan eveneens rechtszaken aanspannen voor het Internationaal Gerechtshof voor de Rechten van de Mens.

In het rapport staat bovendien dat de Belgische staat de op onwettige wijze verkregen informatie zelf niet mag gebruiken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig