Kris Peeters: ‘Hagelstorm zo snel mogelijk laten erkennen als natuurramp’
Foto: arseen sap

Ontslagnemend Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters (CD&V) wil alles in het werk stellen om de landbouwschade rondom Wingene te vergoeden. Dat zei hij tijdens een bezoek aan de getroffen gemeente. Ook Hilde Crevits, provinciegouverneur Carl Decaluwé en Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, waren aanwezig om de schade op te meten bij particulieren, bedrijven en landbouwers.

De cijfers die burgemeester van Wingene, Hendrik Verkest, maandag meegaf zijn indrukwekkend. Zeven mensen raakten gewond, twee van hen liggen nog in het ziekenhuis. 2.000 woningen liepen schade op, twee ervan zijn onbewoonbaar verklaard. Het gaat vooral om gaten die geslagen zijn in daken, vensters en dakgoten, en geperforeerde rolluiken.

Ook 200 bedrijven deelden in de schade, waaronder 150 landbouwbedrijven. Serres zijn volledig vernield en gewassen zijn kapot. Van opschietende stengels maïs schiet er nog een takje over en ook andere gewassen zijn tegen de grond geslagen. Serres liggen bezaaid met glas, waardoor ook daar de teelten volledig verwoest zijn. Volgens de burgemeester loopt de schade in de miljoenen euro’s. De schattingscommissie gokt dat 1.500 hectare landbouwgrond vernield is.

‘Zo snel mogelijk laten erkennen als natuurramp’

Ontslagnemen minister van Landbouw Kris Peeters ging ter plaatse de schade opmeten. 'Ik wou persoonlijk de schade komen vaststellen om te zien of de hagelstorm kan erkend worden als een algemene ramp, dus voor de landbouw en de particulieren', aldus Peeters. 'In ieder geval moeten alle procedures gevolgd worden. We gaan die zo snel mogelijk in gang steken en toepassen. We gaan al het mogelijke doen', aldus Peeters die eraan toevoegt dat dit vanaf 1 juli een bevoegdheid wordt van de Vlaamse regering. De ontslagnemend minister-president hoopt zo dat de vergoedingen na schadegevallen sneller en efficiënter kunnen behandeld worden.

Voor de landbouwers zit er nog een addertje onder het gras, want hagelschade wordt doorgaans niet erkend. Er wordt onder meer verwezen naar een precedent na de storm die over Pukkelpop raasde in 2011.

Schade aan auto’s niet vergoed zonder omniumverzekering

Peeters liet bovendien vallen dat autoschade mogelijk niet vergoed wordt, tenzij het slachtoffer een omniumverzekering heeft. Burgemeester van Wingene hoopt daar nog iets aan te veranderen. 'Het kan niet zijn dat enkel mensen met een omnium een beroep kunnen doen op hun verzekering', aldus Verkest. Mensen die geen omnium of mini-omnium hebben moeten zelf opdraaien voor de kosten, in Wingene alleen gaat het over honderden wagens met blutsen of gebroken ramen.

Inmiddels is de brandweer opnieuw uitgerukt om her en der de schade die het onweer van vannacht heeft aangericht te herstellen. Heel wat beschermende zeilen en plastic werden losgerukt. De diensten willen zo snel mogelijk alles dichten, want er wordt in de loop van de dag opnieuw onweer voorspeld.