Veteraan ontsnapt uit rusthuis om herdenking D-Day bij te wonen
WO II-veteraan Bernard Jordan Foto: ap

Een Britse veteraan heeft het verbod van zijn rusthuis om in Normandië de herdenking van de geallieerde landing bij te wonen aan zijn laars gelapt. Hij ontsnapte om twaalf uur later in Frankrijk op te duiken. Dat heeft de krant Daily Telegraph bericht.

De 89-jarige gepensioneerde, die volgens de krant Bernard Jordan heet, had beslist de beslissingen van zijn zorgverstrekkers te negeren, en wilde zich koste wat het kost met zijn vroegere kameraden naar Normandië begeven. Hij wist donderdagmorgen - met zijn medailles onder zijn overjas verborgen - uit de instelling te raken en in een bus te stappen die naar Ouistreham (‘Sword Beach’) reed.

In de vooravond sloeg het personeel van het rusthuis in Hove, in het zuidoosten van Engeland, alarm. De politie van Sussex zocht het hele gebied af en informeerde tevergeefs bij busmaatschappijen en taxibedrijven.

Uiteindelijk werd de man gelokaliseerd, veilig en wel, temidden van zijn kameraden van D-Day. Volgens de politie kreeg het rusthuis een telefoontje van een andere veteraan. Die verzekerde dat de ontsnapte zich goed hield en veilig zou terugkeren eenmaal de ceremonies achter de rug zouden zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in